Menu

banner nieuws

In ontmoetingscentrum Brouwershof op Zorgpark Huize Padua vond de tweede masterclass plaats van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant. 14 Brabantse zorginstellingen, waaronder GGZ Oost Brabant, nemen deel aan dit programma. De start van de beweging naar beter eten, minder verspilling, méér duurzame inkoop en kostenbesparing in de Brabantse zorg. De eerste masterclass was in september bij Reinier van Arkel.

Het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Brabant is een initiatief van de Stichting Diverzio, de Rabobank, AgriFood Capital en Stichting Godshuizen.

Met plezier en gezond werken
Bestuursvoorzitter Oscar Dekker opende de masterclass met een filmpje dat laat zien hoe medewerkers van GGZ Oost Brabant met plezier naar hun werk gaan. “Gezond en met plezier leven en werken is een van de speerpunten van een gezonde leefstijl.” IMG 2710

Vervolgens presenteerden de deelnemende organisaties de uitkomsten van hun huiswerkopdracht uit de eerste masterclass.  De opdracht was in kaart te brengen wat de huidige voedselverspilling in hun organisatie is en de maaltijdbeleving en waardering van cliënten inzichtelijk te maken. ”Gezond eten en genieten van een maaltijd in zorginstellingen vereist een zorgvuldig inkoopbeleid en productieproces. Duurzaamheid en het aanbieden van streekproducten is hierbij een belangrijk aspect”, aldus Marieke Fleskens, zorgmanager bij GGZ Oost Brabant.  Uit de presentaties van de deelnemers kwam naar voren dat het een uitdaging is om met beperkt budget een voedzame en lekkere maaltijd aan te bieden die ook nog door de cliënten wordt gewaardeerd met een ‘groene’ smiley. Een belangrijk agendapunt voor veel organisaties is het tegengaan en verminderen van verspilling van voedsel.

Kookdemo Rudolph van Veen
Rond het middaguur gaf meesterkok Rudolph van Veen een kookdemo. “Ik wil mensen inspireren tot het kiezen van gezond voedsel en een betere leefstijl. En zoveel mogelijk mensen leren lekkerder te eten waardoor ze zich lekkerder gaan voelen. Het is een mooie ontwikkeling dat goede voeding in zorginstellingen steeds meer aandacht krijgt, want ik vind het belangrijk dat dit in een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet, ook voor iedereen weggelegd is. Eten verbindt en smaakt het lekkerst als je het samen met anderen doet.” Aan het begin van zijn loopbaan, was de meesterkok vooral bezig met mooie gerechten maken, maar dat is nu anders: “Mijn focus heeft zich verschoven naar het inspireren van mensen om het vooral zelf te gaan maken. Eigenlijk werk ik ook in de zorg en een beetje in de verwenzorg.” IMG 2730

Bezoek aan moestuin
In de middag brachten de deelnemers een inspirerend bezoek aan de buurman van Huize Padua, Sid Bachrach van Gemeenschap de Weijst. Hij en zijn familie runnen al 34 jaar een moestuin zo duurzaam en biologisch mogelijk. Karin van IJsselmuide van inkooporganisatie NEVI gaf daarna een presentatie over Maatschappelijk verantwoord inkopen. De dag werd besloten met groepsessies waarin de verschillende zorgorganisaties een aanzet maakten om hun ambities en de meetresultaten van de nulmetingen uit de eerste masterclass te vertalen naar een verbeterplan. Vanuit de eigen visie op voeding wordt voor elk onderdeel gekeken naar welk quick wins er op de korte termijn haalbaar zijn zijn en welke verbeteringen op de lange termijn gerealiseerd kunnen worden.

Tijdens de derde masterclass in februari volgend jaar presenteren de verschillende zorginstellingen de resultaten aan elkaar om opnieuw van elkaar te leren, te inspireren en ervaringen en kennis te delen.

 


Bron: Marieke Fleskens, Wilco Kanters

Ga naar boven

Achtergrond-blauw