Menu

banner nieuws

Na ruim 30 jaar stopt Ypsilon in Helmond. Ellen van Berlo - die sinds 2009 de kar trok van de vereniging voor familieleden van mensen met psychotische kwetsbaarheid  - legt haar functie neer. Helaas is er geen opvolger beschikbaar om deze regionale tak van Ypsilon voort te zetten. Het goedbezochte en succesvolle Psychose Café Helmond dat Ypsilon (mede)organiseerde gaat verder onder de naam Psy-Café.

Ruim dertig jaar geleden richtte Frans Wittenberg de afdeling Ypsilon Helmond op. Jan van de Heuvel, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij GGZ Oost Brabant woonde in de beginjaren de groepsavonden bij en nam samen met Frans het initiatief voor de laagdrempelige inloop GRIP dat nu het Cliëntenservicepunt is.

ellenJubileum
In 2007 werd het 20-jarig bestaan in het Warant o.m. gevierd met de publicatie van het boekje ‘ïn zicht’ waarin verhalen en informatie stonden over familieleden van mensen met een psychiatrische aandoening. Een brochure om de problematiek van mantelzorgers meer over het voetlicht te brengen.                       

Een van die mantelzorgers was Ellen van Berlo. Na het overlijden van Frans Wittenberg in 2009 was het Ellen, die de Ypsilonkar ging trekken. Die kar bestond niet alleen uit de begeleiding van contactavonden én individuele gesprekken, maar ook belangenbehartiging. Dat was voor haar in die aanvangsperiode zeker niet eenvoudig. Werk combineren met vrijwilligerswerk, de aandacht voor je zieke zoon én een druk gezinsleven. Ga er maar aanstaan!

Het vele bestuurlijke werk in de familieraad van GGZ Oost Brabant en de vertegenwoordiging van Ypsilon binnen Trialoog vergde veel van haar tijd. Daarnaast was zij lange tijd familie-ervaringsdeskundige binnen het Project Familie als Bondgenoot, waarvoor zij destijds een certificaat behaalde in Boston tijdens een studiereis met professionals, familie én cliënten. Ook verzorgde zij gastlessen bij de ROC’s door studenten inzicht te verschaffen met haar ervaringsverhaal.

Psy-café
Ellen van Berlo is op het terrein van het familiebeleid binnen GGZ Oost Brabant een 'duizendpoot’ en dat bewees zij eens temeer door haar actieve inzet voor het Psychose Café Helmond wat in 2015 werd opgericht. Het Psychose Café gaat verder onder de nieuwe naam Psy-Cafe en heeft reeds twee succesvolle avonden georganiseerd.

Ellen bedankt!

Bron: Jos Pieters
Datum: 6 december 2018

Ga naar boven

Achtergrond-blauw