Menu

banner nieuws

Het thema van de nieuwe Link-campagne is 'Aan de slag, iedereen doet mee' en gaat over werk, dagbesteding, herstel en reïntegratie.

Lees het verhaal van Joris die na een depressie de weg naar werk weer heeft ingezet .

'Ik geniet weer van mijn werk'

Op de basisschool ben ik veel gepest. Als reactie daarop ging ik mezelf wegcijferen. Niet opvallen, geen ruimte voor mezelf innemen, altijd schikken naar de ander. Bij mijn eerste baan op een architectenbureau brak dit me op.

Ik was streng voor mezelf, het werk was nooit klaar. Ondertussen hield ik de schijn op, met mij was alles goed. Ik kreeg de ziekte van pfeiffer, die over ging in een depressie. Ik vond dat ik faalde en kon hier niet mee omgaan. Na een suïcidepoging kwam ik terecht bij de GGZ Oost Brabant. Pas toen ik mijn trots opzij zette en ajongen 1ccepteerde dat ik hulp nodig had, kon ik werken aan mijn herstel.

Ik volgde diverse therapiegroepen. Eerst alle dagen en dat werd langzaam afgebouwd. Lange tijd was werk niet aan de orde. Maar ik wist, als de therapie straks klaar is, dan moet ik weer aan het werk. Wat was ik bang en onzeker!

Samen met Marieke, mijn trajectbegeleidster, sloeg ik de weg naar werk weer in. Ik zette iedere week een stap. Zo ging ik op mijn oude werkplek een kop koffie drinken, napraten over wat er gebeurd was. Heel spannend, maar wel nodig om verder te kunnen. Mijn oude baas wilde het graag nog een keer met me proberen en na een proefperiode heb ik nu een half jaar contract. Het aantal uren bouw ik langzaam op.

Ik geniet weer van mijn werk als architect. Ik heb geen eindverantwoording want dat levert teveel druk op. Omdat ik het nog steeds moeilijk vind om tijd te claimen, heb ik nu standaard iedere maand een gesprek met mijn leidinggevende. Daarnaast is afgesproken dat ik niet overwerk want dat wordt snel teveel voor me. Ik kijk niet te ver vooruit. Laat me eerst maar weer eens lekker werken, dan zien we wel verder.

Met Marieke bespreek ik waar ik tegenaan loop op het werk. Ze stimuleert me om dingen aan te gaan en geeft me af en toe een zetje. Ik laat de druk niet meer zo hoog oplopen. Als ik niet lekker in mijn vel zit ga ik op onderzoek uit.

Joris (24)


Ga naar boven

Achtergrond-blauw