Menu

banner nieuws

Cora Rutten en Edwin Dommerholt, directeuren regio Oss/Uden/Veghel, Land van Cuijk en Noord-Limburg, blikken in hun blog terug op de afgelopen tijd.

'Medio maart, na de aankondiging van de eerste maatregelen rondom het corona-virus, drong bij ons de ernst van de situatie goed door. De werkomgeving veranderde van de éne op de andere dag: gemeentes gingen in lockdown, dagbesteding werd gestopt. Regio Oss/Uden/Veghel is één van de hardst getroffen gebieden van Nederland. Dit zagen we terug op alle locaties waar cliënten behandeld worden, maar in het bijzonder op Joseph Staete, een woonvoorziening voor ouderen met psychiatrische problematiek in Veghel. Kwetsbare ouderen verzorgen middenin een brandhaard, dat stelde ons voor veel uitdagingen. Zo werden collega’s ziek en helaas hebben we ook afscheid moeten nemen van enkele cliënten binnen een korte periode. Dat heeft veel impact op iedereen.

Niet alleen op het werk kregen collega’s te maken met het virus, ook in hun directe omgeving. We hebben een periode achter de rug met veel ziekteverzuim. Met alle teams hebben we vanaf het eerste moment de schouders eronder gezet, zodat de zorg zo goed als mogelijk kon doorgaan. Het doorzettingsvermogen, de creativiteit en flexibiliteit die collega’s daarin hebben laten zien is bewonderenswaardig. vanaf het begin waren behandelaren druk bezig met beeldbellen en er werden andere creatieve oplossingen gevonden voor ambulante behandelingen. Zo zijn er wandelgroepjes opgezet en webinars opgenomen om cliënten met somberheidsgevoelens te helpen. Daarnaast is een aantal collega’s uit onze regio bijgesprongen op de corona-afdeling in Helmond en hebben wij collega’s van andere locaties mogen ontvangen om in Oss te helpen. We zijn gestart met een digitale inloop en digitale zelfhulpgroepen. Daarnaast hebben onze traumadeskundigen een training gegeven aan verpleegkundigen van het Bernhoven Ziekenhuis. Deze training hebben we via LinkedIn breed beschikbaar gesteld.

Tweede golf

Hoewel we de coronapiek nu achter de rug lijken te hebben, wordt de druk op de geestelijke gezondheidzorg niet verlicht. Momenteel staan we voor een tweede golf: de psychische crisis. De druk op de acute zorgketen, crisisdienst en het IHT-team, is de afgelopen weken flink toegenomen. De complexiteit van de zorgvragen is daarnaast zwaarder geworden. Dit zien we terug op de HIC-afdelingen, waar meer cliënten met zwaardere problematiek worden opgenomen. Ook hierbij zien we dat de teams gezamenlijk aan de slag gaan. Terwijl de collega’s in de crisisdienst de crisissituaties opvangen, zetten de ambulante teams zich in om de mentale gezondheid van cliënten zoveel en goed mogelijk te ondersteunen door zo goed mogelijk in contact te blijven en waar nodig face to face behandelingen weer op te starten. 

Uiteraard kijken we vooruit. Met name naar de anderhalvemeter-ggz. Hoe pas je dat bijvoorbeeld toe bij poliklinische behandelingen en met name binnen de groepstherapieën? We willen behouden wat we digitaal hebben ontwikkeld. Daarnaast bouwen we het face to face contact met cliënten weer op waar nodig. We zoeken naar slimme manieren om digitaal en face to face te combineren.

We zijn trots op onze collega’s, die hebben laten zien dat we in crisistijd gezamenlijk veel aankunnen. Samen gaan we de volgende stappen zetten!'

Bron: Communicatie

Ga naar boven

Achtergrond-blauw