Menu

banner nieuws

Wij zijn supertrots op collega Karlijn Heesen die vandaag -  op Wereld Suïcide Preventiedag - de Jan Mokkenstorm prijs heeft gewonnen.  De Jan Mokkenstorm prijs is een talent- aanmoedigingsprijs voor een onderzoeker die met zijn/haar onderzoek heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland. Karlijn, die werkt als orthopedagoog bij ons Depressie Expertisecentrum Jeugd, kreeg de prijs voor haar onderzoek naar de effectiviteit van STORM.  Karlijn ontving de prijs uit handen van staatssecretaris Paul Blokhuis en had ook een boodschap voor hem: "STORM laat zien wat de kracht van samenwerking is en het is nog lang niet uitgeraasd, dus is het tijd voor landelijke implementatie zodat we het aantal suicides onder jongeren echt op nul krijgen. Dus nu bent u aan zet!" 

karlijnOver het onderzoek van Karlijn

De afgelopen jaren heeft Karlijn samen met collega’s Kim van Ettekoven, Sanne Rasing en Daan Creemers de effectiviteit van STORM onderzocht in de regio Noord Oost Brabant. STORM richt zich op de preventie van depressie en suïcide onder jongeren, door binnen middelbare scholen actief te screenen op somberheidsklachten en jongeren met verhoogde klachten een veerkracht bevorderend programma aan te bieden. Daarnaast worden jongeren die vanuit de screening mogelijk een verhoogd risico op suïcidaal gedrag hebben, binnen 48 gezien door de GGD verpleegkundige en wordt er gezocht naar passende hulp. Uniek aan dit project is de sterke regionale samenwerking tussen scholen, hulpverleners en gemeentes. De resultaten van het onderzoek laten zien dat STORM effectief is in het verminderen van depressieve klachten bij jongeren, ook op de lange termijn. Recent zijn de eerste resultaten van het project gepubliceerd in het internationale tijdschrift BMC Medicine. Karlijn onderzoekt momenteel het effect van STORM op andere internaliserende problematiek, zoals angst en suïcidaliteit. Zij hoopt eind van dit jaar haar proefschrift af te ronden.       

De Jan Mokkenstorm prijs

8 juli 2019 overleed Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie. Jan had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan.

113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) hebben besloten om vanaf dit jaar op Wereld Suïcide Preventie Dag (10 september) de 'Jan Mokkenstorm prijs' uit te reiken voor een aansprekend praktijkvoorbeeld of onderzoek dat bijdraagt aan het verminderen van zelfmoord in Nederland. De prijs wordt elk jaar uitgereikt, waarbij het ene jaar praktijkvoorbeelden ingediend kunnen worden en het andere jaar onderzoeken.

Van harte gefeliciteerd Karlijn met deze terechte prijs! 

Foto: Jurrie van Druten

 

Bron: communicatie

Ga naar boven

Achtergrond-blauw