Menu

banner nieuws

MZW 2021 05 04Dichterbij, Pantein, en GGZ Oost Brabant hebben binnen hun samenwerking MaasZorgWerkt de handen ineengeslagen voor een nieuwe opleiding verpleegkundige niveau 4. Afgelopen maandag 3 mei was het dan eindelijk zo ver en is de opleiding gestart met 20 leerlingen. Een bonte mix van starters en zij-instromers die al andere leer- en werkervaring hebben opgedaan buiten de zorg. Zowel een zwemlerares, als de bakker, kapper en timmerman zijn vertegenwoordigd in deze eerste goedgevulde klas.

Uniek aan MaasZorgWerkt is dat drie organisaties samen opleiden naar verpleegkundige niveau 4 en dat zij dit doen in drie jaar in plaats van de gebruikelijke 4 jaar. De student werkt tijdens de opleiding bij deze drie verschillende organisaties, ieder met hun eigen expertise: de zorg voor mensen met een verstandelijk beperking, de ouderenzorg én de geestelijke gezondheidszorg. Studenten worden hierdoor breed opgeleid en zijn straks inzetbaar als verpleegkundige. Een prachtige kans voor de studenten, maar ook voor de organisaties om op die manier samen te werken.

Drie vliegen in één klap

Student Joost Verbiesen, voorheen machinaal houtbewerker voor een bedrijf dat keukens maakt, vertelt: “Ik heb al langer in mijn hoofd zitten dat ik de zorg in wil. Ik heb dit vroeger nooit durven kiezen omdat ik dacht dat het niet bij me zou passen. Ik kies voor het traject MaasZorgWerkt, omdat ik hier de ruimte heb om drie verschillende richtingen te kunnen ontdekken.”

Samen met opleider OPPstap Zorg en Welzijn is deze opleiding vormgegeven. Directeur Onderwijs OPPstap Carla Stam-van Kollenburg vertelt: “We besteden veel aandacht aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de studenten en zorgen samen met de organisaties voor goed opgeleide professionals. Wij verzorgen de opleiding in nauwe samenwerking met de praktijk van Dichterbij, Pantein en GGZ Oost Brabant.”

De kracht van leren in de praktijk

Studente Wies van den Broek aan het woord: “Tot afgelopen zaterdag was ik met plezier aan het werk als zwemlerares. Ik ben begonnen als baby/peuter juf met een baantje op zaterdag en hier verder in gegroeid en opgeleid. Ik verheug me om lekker het werkveld in te gaan. Zorgen voor diegene die dit nodig hebben. Deze mensen een lach op hun gezicht toveren. Voor mij is vooral de GGZ nieuw, dat zie ik echt als een uitdaging.“

Binnen de opleiding werken we met werkplekleerdagen dat houdt in: les op locatie. Opdrachten worden dan met de werkbegeleider, student en docent nabesproken. De kracht ligt in het leren in de praktijk waarbij de uiteindelijke zorgvrager centraal staat. Student Verbiesen: “Omdat deze opleiding veel zelfstandigheid vraagt, heb ik hiervoor gekozen. Ik denk dat je daar het beste van leert. Ik verwacht mezelf te ontwikkelen tot verpleegkundige en verwacht veel lol en voldoening te hebben in mijn werk. Dit hoop ik te bereiken, het plezier terug te vinden in het werk wat je doet.”

Dichterbij, Pantein, GGZ Oost Brabant en OPPstap geloven in een leven lang ontwikkelen in de nauwe samenwerking met de praktijk. Docenten van OPPstap zijn mensen die de praktijk goed kennen door hun ruime werkervaring en naast hun docentschap vaak nog werkzaam zijn in de zorg.

Bron: MaasZorgWerktMZW Logo DEF

Ga naar boven

Achtergrond-blauw