Menu

banner nieuws

Eind juli stonden we met meer dan 50 ggz-instellingen op tegen geweld tegen hulpverleners. Psychiater van GGZ Oost Brabant, Berry Penterman, ontwikkelde de afgelopen jaren samen met collega-psychiaters van andere geestelijke gezondheidszorg instellingen een checklist om agressie in de GGZ te voorspellen. Hij vertelt erover tegen het Brabant Dagblad.

Brabants Dagblad: 'Penterman ontwierp een checklist die medewerkers van de crisisdienst moeten invullen voor ze naar de cliënt gaan. Die bevat voorspellers voor mogelijke agressie: eerdere incidenten, drank- en drugsgeschiedenis, maar vooral waanstress: het idee dat je bezeten bent door krachten buiten jezelf. ,,Dat kan gepaard gaan met angst, woede en onbeheersbare agressie. Als iemand in die toestand is, helpt het bijvoorbeeld ook niet als een medewerker hem al lang kent.” Uiteindelijk volgt een advies: beter een collega meenemen, assistentie inroepen van de politie, of niet gaan. ,,Als het lampje rood kleurt, is het aan de politie om het weer onder controle te krijgen, wij moeten dan een stap opzij zetten.'

'Deze werkwijze dwingt medewerkers in elk geval vooraf na te denken. ,,Overkomt het je dan toch, dan komt het veel minder hard binnen.” En het bleek te werken. In langjarig onderzoek waarop Penterman promoveerde, daalde het percentage incidenten in zeven jaar tijd van 14 naar 3,8 procent. De checklist is er nu ook in app-vorm, tevens bruikbaar voor regulier huisbezoek. ,,Dat vereist inderdaad dat je informatie op orde is en de samenwerking met huisartsen en politie soepel verloopt, ja, maar dat is over het algemeen het geval.”

Lees het hele artikel hier.

Ga naar boven

Achtergrond-blauw