Menu

banner nieuws

Cliënten van GGZ Oost Brabant kunnen sinds deze week de medische gegevens van hun behandeling inzien in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO biedt veilige toegang voor cliënten om medische gegevens van verschillende zorgaanbieders in te kunnen zien en gegevens uit te wisselen. Deze gegevens komen bijvoorbeeld uit het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier).

Passend bij de herstelgerichte visie is dit een mooie ontwikkeling. Zo krijgen de cliënten nog meer de eigen regie. Ook A59-partner GGZ WNB is op hetzelfde moment met de PGO van start gegaan.

Afgelopen week is de uitwisseling van informatie tussen GGZ Oost Brabant en de PGO’s in samenwerking met EPD-leverancier NEXUS Nederland live gegaan. Dit in het kader van het VIPP-programma GGZ waarbij gestructureerde en veilige uitwisseling van medische gegevens hoog op de agenda staat.

Gebundeld overzicht
Daar waar het cliëntportaal een verlenging is van de digitale dienstverlening vanuit de zorginstelling richting de patiënt, biedt een PGO voor de cliënt de mogelijkheid om een gebundeld totaaloverzicht te krijgen vanuit meerdere zorgaanbieders. Een cliënt kiest zelf de eigen PGO.
Marcel Selier, projectleider VIPP bij GGZ WNB en GGZ Oost Brabant: “Het is geweldig om nu een willekeurige PGO te kunnen downloaden en te zien dat je als cliënt daadwerkelijk je eigen medische gegevens van verschillende zorgaanbieders direct tot je beschikking hebt”.

Kinderschoenen
Op dit moment staat het gebruik van de PGO’s in Nederland nog in de kinderschoenen. De komende periode gaan ook andere zorginstellingen live zodat het gebruik van PGO’s in de praktijk snel zal toenemen. Vanuit de overheid komt er een overheidscampagne om burgers te informeren over de PGO’s.

Bron: ICT en Communicatie

Ga naar boven

Achtergrond-blauw