Menu

banner nieuws

Een studie van onze collega en promovendus Karlijn Heesen won al voor het afronden van haar proefschrift een belangrijke prijs voor onderzoek dat bijdraagt aan zelfmoordpreventie. Ze onderzocht onder meer STORM (Strong Teens and Resilient Minds), een aanpak gericht op depressiepreventie bij jongeren. De resultaten zijn zo overweldigend dat de politiek STORM nu landelijk wil invoeren. Vandaag verdedigt Karlijn haar proefschrift getiteld: ‘Learn to Dance in the STORM: Prevention of depression in adolescents’.

WEB GGZ Karlijn Heesen WP

Over STORM

De GGD screent jaarlijks alle tweedeklassers bij deelnemende scholen op depressieve klachten en suïcidaliteit. Jongeren met acute suïcidaliteit worden doorverwezen voor behandeling. De jongeren met depressieve klachten krijgen het preventieprogramma ‘Op Volle Kracht’ aangeboden. Dit is een kortdurende groepstraining met technieken vanuit de cognitieve gedragstherapie. Heesens onderzoek toont onomwonden aan dat STORM werkt: depressieve klachten namen af tot een jaar na het volgen van de training, zo liet de belangrijkste studie uit haar proefschrift zien. Bovendien namen angstklachten af, een belangrijke bevinding omdat de combinatie van depressieve en angstklachten kunnen zorgen voor een ernstiger ziektebeeld.

Lessen over mentale gezondheid

De politiek onderzoekt nu of STORM landelijk ingevoerd kan worden, maar de droom van de promovendus gaat verder, zo vertelt zij aan de Erasmus University Rotterdam: “Het zou mooi zijn als er een totaalaanbod in het onderwijs komt met lessen over mentale gezondheid. Ook voor ouders, want die zien psychische klachten soms aan voor puberaal gedrag. Hierdoor kan een depressie sneaky ontstaan.” Daarom is volgens de onderzoeker monitoring en preventie cruciaal. “Ik vind het belangrijk dat er voor alle jongeren effectief bewezen preventieaanbod is en in Nederland is. Bij hart- en vaartziekten is preventie heel normaal. Waarom dan niet bij depressie? Daarbij, als je door te screenen al één suïcide kan voorkomen is dat winst.”

Lees het hele interview met Karlijn hier.

Bron: Erasmus University Rotterdam / communicatie 

Ga naar boven

Achtergrond-blauw