Menu

banner nieuws

Het innovatienetwerk Gideonsbende van GGZ Oost Brabant organiseert op 9 en 10 december voor de 2e maal een tweedaagse Hackathon. Doel is om ICT-gerelateerde producten zoals apps te ontwikkelen die de zorg voor onze cliënten verbeteren. 

Een hackathon is een bijeenkomst waar software- en websiteontwikkelaars (hackers) aan gezamenlijke projecten werken. Tijdens de GGZ Hackathon op 9 en 10 december werken deze hackers aan een ICT-technische ondersteuning, die ten goede komt aan de directe patiënten zorg. Dit keer zijn dat een app die het totale persoonsbeeld van een cliënt visueel weergeeft en de app die op een laagdrempelige wijze participatie van de cliënt, familie en medewerkers mogelijk maakt. 

Persoonsbeeld: als je zorg ontvangt wil je gezien worden als de mens die je bent
Het specialistisch zorgcircuit LVB-P (lichte verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrische aandoening) van GGZ Oost Brabant brengt het idee in om het totale persoonsbeeld van een cliënt visueel weer te geven. Wat is nodig om de ander echt te zien, en zo een volledig beeld te krijgen van de zorgvraag en behoefte, maar ook van de talenten en wensen van de zorgvrager? Door verder te kijken dan iemands ziekte en beperkingen wordt het complete persoonsbeeld de basis voor de behandeling. Dit persoonsbeeld wordt weergegeven als een visueel plaatje, dat kan mee-veranderen met de ontwikkeling van de persoon zelf.

De uitgebreide verslagen van diagnostiek, behandeling en evaluaties (waar veel informatie instaat, wat uit professioneel oogpunt ook goed is en nodig is) worden zo aangevuld met een toegankelijk en verklaarbaar persoonsbeeld. Dit helpt om de informatie vanuit diagnostiek en behandeling overzichtelijk en helder gestructureerd aan te bieden aan professionals en de cliënt. Deze innovatie kan voor veel zorgonderdelen van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld de FACT-teams en de crisisafdelingen.

Participatiepanel
Het tweede idee heeft als werktitel ‘participatieapp’ en is bedoeld om de mening te peilen van cliënten, naasten en medewerkers over bepaalde thema’s. Daarnaast geeft deze app cliënten, familie en medewerkers de mogelijkheid om op eigen initiatief een reactie of verbetervoorstel aan GGZ Oost Brabant te sturen.

Via een app op de telefoon kan één vraag of een klein aantal vragen worden voorgelegd, aan een beperkte of aan een grote groep mensen, al naar gelang het onderwerp. De app gaat ondersteunend werken aan het participatieproces dat GGZ Oost Brabant een aantal jaren geleden in gang heeft gezet om cliënten, familie en naasten en medewerkers intensief te betrekken bij het maken van nieuw beleid. Dat is toen ZOEMEN genoemd, een afkorting van Zorg, Ondersteuning, Ervaringsdeskundigheid, Medezeggenschap en Netwerkpartners. Het is bij GGZ Oost Brabant het werkwoord geworden voor participeren; een unieke manier van meepraten, meedenken en meedoen. Het zorgt ervoor dat mensen op de hoogte zijn van relevante ontwikkelingen en expliciet invloed hebben in het maken van beleid. Om op een eenvoudige, laagdrempelige en snelle wijze vragen te stellen of meningen te peilen wordt een app ontwikkeld, als aanvulling of voorbereiding op dialoogsessies en focusgroepen.

Innovatieve ideeën
De Gideonsbende is er om innovatie binnen GGZ Oost Brabant een boost te geven en is sinds 2014 actief. De ambitie is om een netwerk van innovatieve medewerkers op te bouwen die met elkaar werken aan innovatieve ideeën, van elkaar leren en elkaar inspireren. Het streven is dat het netwerk zich als een olievlek verspreidt en steeds meer medewerkers aan zich weet te binden. In 2015 organiseerde de Gideonsbende de 1e succesvolle Hackathon, die de suïcidepreventie app opleverde, vrij beschikbaar via de Apple Store en Play Store. Deze app is inmiddels meer dan 4.000 keer gedownload.

Datum en locatie GGZ-Hackathon
vrijdag 9 december 9.00 uur tot zaterdag 10 december 2016 17.00 uur
Locatie: Brouwershof, Huize Padua, Boekel 

Meer informatie?
Over de Hackathon:              

Ludo Arts: E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M 06 43 04 89 00

Over de Gideonsbende:

Debby Postulart: E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M 06 53 24 37 74
Edwin de Koning: E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., M 06 51 45 12 02

 

Bron: Edwin de Koning, namens de Gideonsbende
Datum: 10 november 2016

 

 

Ga naar boven

Achtergrond-blauw