Menu

banner nieuws

Op 69-jarige leeftijd is afgelopen zondag Joost Bemelmans overleden. Joost woonde op Coudewater en zette  zich jarenlang in voor zijn mede-cliënten bij GGZ Oost Brabant. Zo was hij lang lid en vice-voorzitter van de cliëntenraad, lid van de klachtencommissie en vrijwilliger bij Vriendstap, een stichting die mensen met psychische problemen met elkaar in contact brengt. Hij trad regelmatig naar buiten om op te komen voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Joost heeft veel betekend voor GGZ Oost Brabant, zowel voor onze cliënten en naasten als (zorg)medewerkers. We gaan zijn markante persoonlijkheid missen. Allen die hem lief waren wensen we veel sterkte toe.

 

Joost en vrienden

 

Herman Mulder, vriend en voorzitter cliëntenraad GGZ Oost Brabant:

“ Eigenlijk staat Joost symbool voor de vele jaren dat er burgers vanuit heel Nederland echte specialistische psychiatrische zorg en behandeling hebben ontvangen. En gelukkig is Joost één van de vele burgers die de zorg en behandeling heeft gekregen ‘die je je eigen familie gunt’. En wij waren met z’n allen zijn familie samen met Laura en Antoine, Joost z’n geliefde schoonbroer en schoonzus uit Zeeland. We zullen Joost niet meer tegenkomen op Coudewater met z’n scootmobiel; we kunnen er wel zoals hij dat heeft gedaan, genieten van wat er is en de kracht vinden om door te gaan.”

 

Zaterdag 4 februari om 11.00 uur is de afscheidsdienst in de Mariakapel van Coudewater, het landgoed dat voor Joost zoveel heeft betekend en waar hij met plezier heeft geleefd. 

Woensdag 1 februari is een In Memoriam-artikel over Joost verschenen in het Brabants Dagblad.  

Artikel uit Brabants Dagblad. Editie Uden/Veghel d.d. 1 februari 2017

Een warm hart voor zijn lotgenoten

Coudewater/Uden - Door: Lieke Mulder

Op 69-jarige leeftijd is zondag Joost Bemelmans overleden. Bemelmans zette zich, ondanks zijn psychische ziekte, jarenlang in voor zijn mede-cliënten bij GGZ Oost Brabant. Hij was lang lid en vice-voorzitter van de cliëntenraad, was lid van de klachtencommissie en vrijwilliger bij Vriendstap, een stichting die mensen met psychische problemen met elkaar in contact brengt. Hij trad regelmatig naar buiten om op te komen voor mensen met psychiatrische aandoeningen. 

Bemelmans wilde zich ook na zijn overlijden inzetten voor lotgenoten bij de GGZ. Hij besloot zijn hersenen ter beschikking van de wetenschap te stellen en zei daarover: „Als de wetenschappers, door onderzoek naar mijn hersenen, de oorzaak van mijn psychische ziekte kunnen vinden, dan kunnen zij misschien een therapie vinden, zodat degenen die na mij komen kunnen genezen.”

Laura van der Burgt uit Rosmalen schreef samen met hem een boek over zijn leven: Fragiel. Van der Burgt: „Joost woonde op Huize Padua en later op Coudewater. Het viel me op hoe intelligent en welbespraakt hij was. Joost heeft het in zijn leven vreselijk moeilijk gehad. Wat ik echt bewonder is hoe hij erin geslaagd is zich gestaag te hervinden. Toen het hem lukte zich met de goede medicijnen en met rust en regelmaat te herpakken, heeft hij zich nog enorm voor de GGZ ingezet.” Herman Mulder, voorzitter van de cliëntenraad van GGZ Oost Brabant en goede vriend van Bemelmans: „Joost was een bijzonder mens met een warm hart voor mensen in psychische nood.” Bemelmans was een groot voorstander van de herstelvisie binnen de GGZ, waarbij cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden. Al zijn daarin wel grenzen, vond hij. Laura van der Burgt: „Hij wist dat als hij in een crisis zat, het beter was als anderen de regie dan even van hem over namen. 

Bron: Communicatie

 

Ga naar boven

Achtergrond-blauw