Menu

banner nieuws

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft drie jaar lang een subsidie aan de gemeente Oss en zorgverzekeraar CZ voor hun wijkgerichte aanpak in de wijk de Ruwaard, bekend als de Proeftuin Ruwaard. Het geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in de Ruwaard zich gezond voelen en gezond blijven. De gemeente Oss is heel blij dat zorgverzekeraar CZ zich op deze manier aansluit bij de Proeftuin Ruwaard. GGZ Oost Brabant is een van de deelnemers aan de Proeftuin.

Proeftuin Ruwaard
In de Ruwaard, een wijk van 14.500 inwoners in Oss, bedenken wijkbewoners en organisaties samen oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen gaan doen. De Proeftuin Ruwaard is een samenwerkingsverband, waarin allerlei organisaties proberen slimmere zorg aan inwoners te bieden door anders te denken, doen en organiseren. De organisaties werken samen op het gebied van wonen, welzijn en zorg om hun gedeelde droom voor de toekomst waar te maken: een vitale wijk waar bewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren. De betrokkenheid van wijkbewoners vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en leefwereld is een belangrijk uitgangspunt.

Betere zorg
Wethouder Annemieke van de Ven: ‘De Proeftuin Ruwaard is een voorbeeld, waarbij organisaties de bewoner en zijn behoefte centraal stellen. Dat is anders dan dat ze handelen op basis van hun eigen expertise en budget. Fijn dat het ministerie in deze aanpak gelooft en dat ondersteunt met deze subsidie. Onderzoek laat zien dat mensen zich gelukkiger voelen en dat deze aanpak geld bespaart. Ook is er minder ondersteuning en zorg nodig’. Het geld en de tijd die de organisaties hiermee besparen, investeren zij op andere plekken in de wijk.

Over Proeftuin Ruwaard
De volgende organisaties werken samen in de Proeftuin Ruwaard: de gemeente Oss, de zorgverzekeraars CZ en VGZ, Brabant Zorg, Ons Welzijn, Brabant Wonen, Interzorg, Unik, Pantein, de GGD en GGZ Oost Brabant.

Lees hier de reportage over Het Huis in de Wijk, een initiatief in de Ruwaard, Link, editie april 2017

Ga naar boven

Achtergrond-blauw