Menu

banner nieuws

Ypsilon kijkt met tevredenheid terug op het allereerste Psychose café van Brabant dat vorige week in Helmond werd georganiseerd. Een druk bezochte en laagdrempelige ontmoetingsavond waar het thema WONEN voor mensen met een psychiatrische aandoening centraal stond. Het meervoudig doel van deze avond is bereikt: het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen, het ontmoeten van lotgenoten en de juiste informatie krijgen over wonen. Dit alles in de huiselijke sfeer van het restaurant van ’t Warant. Een initiatief dat voor herhaling vatbaar is!

De triade was meer dan compleet vertegenwoordigd. Naast cliënten, familie- en naastbetrokken en hulpverleners waren er nog vele andere geïnteresseerden: onder andere wethouders van de gemeente Helmond en Waalre en afgevaardigden van de organisaties Ypsilon Nederland, Lierop leeft, Werkplein, Chapeau wonen en GGZe. Zij ontvingen informatieve presentaties over wonen met psychiatrische zorg en begeleiding, en luisterden naar de indrukwekkende verhalen over de woonervaringen van zowel cliënten als familieleden en hulpverleners:

“Ouders met thuiswonende kinderen met psychiatrische problematiek zijn vaak doodop, voelen onmacht en hebben zoiets van ‘alles beter dan thuis’. Wanneer een passende woonvorm is gevonden en de kinderen beschermd gaan wonen, ervaren ouders eindelijk weer rust en krijgen zij weer de kans om als ouders weer gewoon ouders te zijn. De verwachtingen van ouders over beschermd en begeleid zijn soms hoog en achteraf niet altijd reëel.”

“Hulpverleners en familie moeten zich gelijkwaardig opstellen en samen met de cliënt kijken wat er nodig is. Leer en help elkaar. Zo is het willen streven naar autonomie van een cliënt goed, maar er moeten ook regels worden opgesteld en afspraken worden nagekomen. Net zoals thuis. Verder is het belangrijk dat alle betrokkenen het initiatief nemen om elkaar te informeren over ontwikkelingen.”

“Na mijn opnames ging ik naar een beschermde woonvorm. Hier woonde ik in groepsverband. Later ging ik in een omklapwoning in de wijk wonen. De regie kwam weer in mijn eigen handen, ik had weer eigen spulletjes, een eigen huisarts, eigen huisdieren en zelf moest ik mijn regels maken. Hierbij staat privacy en veiligheid voorop. Ik voelde mij weer burger van de maatschappij, een mijlpaal in mijn herstelproces. Mijn herstel is pas echt begonnen toen in het begin aan mij de vraag werd gesteld: wat heb jij nodig?”

“Als ambulant begeleiders hebben we oog voor de autonomie van de cliënt, maar hierin moeten we ook sturen. Dit doen we door de dagelijkse zaken met cliënten door te nemen: wat is er voor jou nodig om zelfstandig te kunnen functioneren en waarin moeten we je ondersteunen?”

Behoefte tot delen

Het Psychose café Helmond is een initiatief van Ypsilon, de landelijke vereniging van familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose, in samenwerking met GGZ Oost Brabant. Een initiatief naar aanleiding van de toenemende behoefte bij mensen met psychiatrische en psychische problematiek, en die psychoses ervaren, om ervaringen te delen. Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad van 1 april 2015.

Bron: Jos Pieters, Ypsilon ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Ga naar boven

Achtergrond-blauw