Menu

banner nieuws

Flexibele Assertive Community Treatment (FACT) is ‘hot’ en zal dat nog wel enige tijd blijven. Eén van de doelen van FACT is het voorkomen van opnames; dit moet bereikt worden door de zorg die een cliënt ontvangt te intensiveren wanneer dit nodig is. Of dit doel ook daadwerkelijk bereikt wordt is de vraag.

Deze vraag heeft collega Paul Rooijmans (PIT-verpleegkundige volwassenenzorg in Veghel) samen met een onderzoeksteam onderzocht en gepubliceerd. Dit onderzoek is inmiddels gepubliceerd in het vakblad Sociale Psychiatrie (uitgave september 2015, nr 34).

Resultaten
De belangrijkste vraag is of de werkwijze van FACT opname voorkomt; deze vraag kan met ‘ja’ worden beantwoord. Er is een daling van meer dan 50% zichtbaar van het aantal opnamedagen, namelijk van 621 naar 288 dagen. Volgens interne berekening zouden hierdoor 35 cliënten extra ambulante zorg kunnen ontvangen. Er is ook sprake van een daling van het aantal crisiscontacten. Belangrijkste outcome van het onderzoek is dat clienten herstellen in hun eigen omgeving en hun autonomie behouden.

KLIK HIER en lees het volledige onderzoek.

Samenwerking
Het onderzoeksteam bestond uit Drs. Ardwi Klein Entink, Paul Rooijmans, Drs. Anouk Perquin en Dr. Bauke Koekkoek. Het onderzoek is gerealiseerd in samenwerking met het FACT-team van GGZ Oost Brabant in Veghel en HAN Hogeschool Nijmegen.

Bron: Paul Rooijmans

 

Ga naar boven

Achtergrond-blauw