Menu

banner nieuws

Maar wat is een psychose nu precíes?”, vroeg menig bezoeker van het Psychose Café zich af na de eerste twee bijeenkomsten met als thema ‘Wonen en Stigma’. Over een onderwerp voor het derde Psychose Café (21 april) hoefde de werkgroep niet lang na te denken: ‘Wat is een psychose’.

Eyeopener
Jeu Haenen, als GZ-psycholoog verbonden aan het ACT-team Vroege Psychosezorg , en Marinke Stassen, ervaringswerker bij het FACT-team van GGZ-Oost Brabant, zorgden voor een boeiende presentatie en vonden onder de ruim 80 aanwezigen een aandachtig gehoor:

Dat we allemaal wel eens een psychotische ervaring hebben was voor menigeen een eyeopener. Het horen van de stem van je baby, die heerlijk blijkt te slapen ( en je had het toch écht gehoord!), het wandelen door een donker bos na het zien van een enge film en vervolgens geesten zien, zijn milde psychotische ervaringen waar we geen problemen mee zullen krijgen zolang je er geen waarde aan hecht of betekenis aan toekent.

Anders ligt het wanneer je een kwetsbaarheid voor psychose hebt. Wanneer je veel last hebt van stress, er ernstige dingen in je leven gebeuren , je drugs gebruikt en je een erfelijke aanleg hebt, dan kun je een psychose ontwikkelen. Dopamine, een stof in de hersenen die ervoor zorgt dat zenuwen in de hersenen kunnen communiceren, speelt een belangrijke rol in het ontstaan van psychotische ervaringen. Aan de hand van animatiefilmpjes (www.psychosenet.nl ) werd nog eens verduidelijkt wat een psychose nu werkelijk inhoudt.

Zoveel mensen, zoveel psychosen
Marinke Stassen vertelde op deze avond, op haar 37e verjaardag, met welke stressfactoren zij in haar leven moest leren omgaan. “Mijn psychose was een continue kettingreactie van willekeurige associaties in mijn gedachten en herinneringen en prikkels uit mijn omgeving. Ik ging hier vervolgens een betekenisvol verhaal van maken en telkens kwam ik een nieuw puzzelstukje tegen. Hoe completer die puzzel voor mij werd, hoe verder ik viel, volgens mijn naasten. Ik had het gevoel dat ik vloog tot dat de Zyprexa én de realiteit insloegen. Vanaf dat moment verviel ik in een diepe depressie.” De gedeelde theorie over psychose, aangevuld met het aangrijpende en persoonlijke verhaal van Marinke, zorgden voor veel vragen van familie, cliënten én professionals.

Geslaagd
The Greyhounds zorgden voor de muzikale omlijsting. De werkgroep Psychose Café Helmond kan weer terugzien op een geslaagde bijeenkomst - tevens de eerste verjaardag van het Psychose Café - in een sfeervolle ambiance. Door een sponsorbijdrage van Rotary Helmond, is het voortbestaan van, deze inmiddels drukbezochte, thema-avonden gewaarborgd.

Het volgende Psychose Café is 20 oktober! Voor het thema en verdere informatie kunt u t.z.t. terecht op www.ypsilon-helmond.nl

Bron: Jos Pieters D

Ga naar boven

Achtergrond-blauw