Dwars door je organisatie heen op zoek gaan naar innovatie en deze daadkrachtig realiseren, hoe doe je dat? Niet door lange voorstellen op papier te laten zetten. En niet door een commissie zich erover te laten buigen. Wat GGZ Oost Brabant voorstaat: met talent er op een speelse manier mee bezig zijn.
De Gideonsbende zet innovatie op de kaart en brengt de organisatie in beweging. De afgelopen jaren zijn al heel wat ideeën ontwikkeld en gerealiseerd. Niet alle ideeën vinden een weg naar de praktijk, maar dat is niet erg. Misschien was de tijd nog niet rijp en kan het over een jaar wel.
Goed idee? Laat van je horen!
Heb je als cliënt, naastbetrokkene of medewerker een klein of groot briljant idee? Heb je hier geen budget voor of mogelijkheden om dit te realiseren?
Neem dan onder het motto ‘goed idee, laat van je horen’ contact op met ons. Wellicht is het idee zeer geschikt voor de volgende Dragons’ Den, een van onze Hackathons of om eens door te spreken tijdens een benen-op-tafel-sessie.
Contact
Edwin de Koning
M 06-51451202
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tip: Lees het blog van bestuurder Fred Pijls: Innovatie: opsporing verzocht!
Gideonsbende
Binnen GGZ Oost Brabant is de Gideonsbende actief. De naam staat voor een kleine groep strijdbare personen die als voorhoede van een grotere groep optreedt.
Onze ‘bendeleden’ zetten innovatie steviger op de kaart en brengen de organisatie in beweging. De Gideonsbende versterkt, bundelt en ondersteunt innovatiekracht. Belangrijk is dat de cliëntenzorg er beter van wordt! Kleine of grote innovaties, dat maakt niet uit. Het gaat erom te enthousiasmeren, te inspireren en een doorbraak te forceren. Vanuit het Innovatieloket zijn financiën en advieskracht beschikbaar.
De Gideonsbende organiseert interactieve sessies, waar aandacht is voor goede ideeën; ze worden er geboren, gedeeld of verder uitgedacht. En er is ruimte om innovatieve technieken te leren.
Andere speelse werkvormen, waar in korte tijd een idee vorm kan krijgen zijn bijvoorbeeld de benen-op-tafel sessies, de Dragons’ Dens en de Hackathons.
- Dragons’ Den: wedstrijd waarin kandidaten hun droom presenteren voor een jury bestaande uit een cliënt, een medewerker en een bestuurslid. De beste ideeën worden beloond met een mooi geldbedrag, om het idee te verwezenlijken.
- Hackathon: jaarlijks event waarin teams van software- en websiteontwikkelaars (hackers) belangeloos werken aan een ICT-ondersteuning (bijvoorbeeld apps).
Overzicht van ideeën en activiteiten
Geïnteresseerd naar de innovatie-activiteiten die we de afgelopen jaren hebben ontplooid?
Lees dan deze ‘nieuwsfeed’ – geordend per jaar – door. Neem voor meer informatie of een mogelijke samenwerking gerust contact op.
2020
-
januari 2020
Nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht gepubliceerd
De nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht is verschenen, met als thema de DOEN-app, waarmee outreachende medewerkers onderweg of bij de cliënt thuis in het EPD kunnen.
2019
-
november 2019
Nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht gepubliceerd
De 4e nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht is verschenen, met als thema chatbots in de GGZ.
- juni 2019
Tijdens de goed bezochte Kennismiddag in de regio Oss-Uden-Veghel (die GGZ Oost Brabant organiseerde voor samenwerkingspartners) zijn zorginhoudelijke en innovatieve presentaties en workshops gehouden, o.a. over acute psychiatrie en complexe behandeltrajecten bij volwassenen. Tijdens de workshop beeldbellen werd My Meeting Video gedemonstreerd die een uitkomst kan zijn bij triage op afstand en consultatie. Deelnemers reageerden vervolgens op stellingen via de Mentimeter. Als belangrijke succesfactoren werden gebruiksgemak en veiligheid genoemd. De workshop GGZ apps zoomde in op de al bestaande GGD appstore. Deze telt circa honderd apps, op transparante wijze gereviewed door professionals en dient als goed voorbeeld voor een te ontwikkelen GGZ appstore.
- april 2019
Pilots met Tessa de zorgrobot
We heten Tessa en haar vriendjes van harte welkom!
Deze zorgrobotjes gaan in twee pilots cliënten ondersteunen in hun dagstructuur en met suggesties voor activiteiten.
- maart 2019
Nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht gepubliceerd
De 3e nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht is verschenen, met als thema de innovatieve videogame Mindlight, voor kinderen van 8 tot 16 jaar met ASS en angstklachten. - 12 maart 2019
Presentatie MIJN ZELFIE op Zorg & ICT beurs
Op 12 maart presenteert het Hoogspecialistisch Centrum voor LVB-Psychiatrie op de Zorg & ICT beurs MIJN ZELFIE, een zorginnovatief resultaat waar we erg trots op zijn. Deze webapplicatie geeft in een oogopslag - als onderdeel van het cliëntenportaal en het Elektronisch Patiënten Dossier - een visueel overzicht van de situatie van de cliënt, zodat de behandeling daarbij kan aansluiten.
- maart 2019
GGZ Oost Brabant stelt portaal beschikbaar voor cliënten
Vanaf 1 maart 2019 is MijnGGZOostBrabant beschikbaar voor cliënten (12 jaar en ouder) die daar gebruik van willen maken. In dit portaal vinden zij persoonlijke informatie die van belang is voor hun behandeling en herstel. GGZ Oost Brabant sorteert hiermee voor op de datum 1 januari 2020; dan moet in Nederland iedereen die dat wil kunnen beschikken over een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), gevuld met relevante gezondheidsgegevens.
- februari 2019
Nieuwsbrief Innovatie gepubliceerd
De 2e nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht is verschenen, met als thema het digitaal opvragen van medicatie. Dat kan anders, makkelijker, sneller. - januari 2019
Nieuwsbrief Innovatie gepubliceerd
De eerste nieuwsbrief Innovatie Uitgelicht is verschenen! Deze eerste editie gaat over Virtual Reality.
2018
- 29 oktober 2018
Cliënten online aan de slag met MijnGGZOostBrabant
Binnen GGZ Oost Brabant is een pilot van 3 maanden van start gegaan met een eigen digitaal cliëntenportaal: een eerste groep cliënten heeft toegang gekregen tot MijnGGZOostBrabant. Hier vinden zij persoonlijke informatie die van belang is voor hun behandeling en herstel, zoals vragenlijsten, documenten en afspraken en kunnen ze online werken in behandelmodules.
- augustus 2018
Project Horizontaal Toezicht gestart
Als één van de eerste GGZ-instellingen in Nederland gaat GGZ Oost Brabant over op Horizontaal Toezicht, wat zich richt op de rechtmatigheid van de zorguitgaven. Dit gaat enerzijds over correct registreren en declareren en anderzijds over gepast gebruik van zorg. In plaats van gegevensgerichte controles achteraf werken zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen om de rechtmatigheid van declaraties aan de voorkant te borgen.
-
22 mei 2018
Feestelijke opening ICT Helpdesk voor cliënten door cliënten
Deze helpdesk biedt cliënten de mogelijkheid om onderdeel te zijn van de arbeidsmarkt. Het is voor hen een unieke manier om werkervaring op te doen. Daarnaast voldoen we hiermee aan een vraag: de afdeling ICT krijgt regelmatig vragen van cliënten die we niet kunnen beantwoorden, eenvoudig omdat we hier niet voor uitgerust zijn. De helpdesk voor cliënten kan dit oplossen. Dit idee is het resultaat van een pitch tijdens de Dragons’ Den van GGZ Oost Brabant. Het gewonnen geldbedrag wordt gebruikt om Tim en Mike een opleiding te geven die ze op hun CV kunnen noemen waardoor ze nog interessanter worden voor de arbeidsmarkt. Tim en Mike hoeven niet alles zelf te bedenken en uit te zoeken. Vanuit ICT en de zorg zullen begeleiders beschikbaar zijn met wie ze kunnen sparren. -
14 mei 2018
Blog bestuurder Fred Pijls over innovatie
Bestuurder Fred Pijls schreef een blog over de prikkelarme navigatieroute van Daniel en andere inspirerende manieren van innovatief denken. - 13 maart 2018
Dragons’ Den
Winnaar van deze Dragons’ Den is de fotografie-cursus ‘Herstel in beeld’. Cliënten maken met foto’s hun herstelproces visueel. Daardoor kunnen zij actief richting bepalen en stappen zetten. Deze cursus is zeer geschikt voor cliënten die moeilijk hun gevoelens of wensen verwoorden.
Ook deze pitches zijn beloond: het ontwikkelen van een webinar en e-learning-module voor medewerkers, met als onderwerp traumaverwerking van een incident; en de aanschaf van bakbenodigdheden voor de bak-workshop ‘Heel Emma bakt’ van de locatie Emma. -
26 februari 2018
Bijeenkomst vrijdenkers en zorginnovators bij Peel Duurzaam Gezond
Vanuit de stuurgroep van de beweging Peel Duurzaam Gezond is de eerste bijeenkomst georganiseerd, met vrijdenkers/zorginnovatoren per partner van Peel Duurzaam Gezond. Dit is gebeurd op basis van de ervaringen van de Gideonsbende van GGZ Oost Brabant. Het plan is om in 2018 innovatie challenges binnen de verschillende organisaties voor te bereiden. - Februari 2018
Regiomiddagen innovatie
Tijdens een van de brainstormsessies van de Gideonsbende is het plan opgevat om in 2018 op de grotere locaties van GGZ Oost Brabant regiomiddagen innovatie te organiseren. In de verschillende managementteams zal dit idee gepitcht gaan worden, om het vervolgens per regio te realiseren.
Programma Samen Beter
Met het programma Samen Beter innoveren we de zorg voor de cliënt en dringen we de kosten terug. Dit doen we door inhoudelijke initiatieven van onze professionals uit te werken en in de praktijk toe te passen. Samen Beter helpt om de meerjarenstrategie 2016-2020 van GGZ Oost Brabant concreet invulling te geven. Het is de uitwerking van de inhoudelijke en financiële meerjarenafspraken met een aantal van onze verzekeraars. Dit betekent dat we denken in kansen op het gebied van zinnige zorg. Zie ook: http://www.ggzoostbrabant.nl/samen-beter
- Januari 2018
Dokter eHealth spreekuur
Tijdens de landelijke eHealth week hielden we op drie verschillende locaties het Dokter eHealth-spreekuur, om cliënten, bezoekers en medewerkers te vertellen over de digitale behandel- en communicatiemogelijkheden.
2017
-
5 oktober 2017
App GGZ Oost Brabant (patient journey app)
De app GGZ Oost Brabant geeft praktische informatie bij de eerste schreden die nieuwe cliënten zetten over de drempel van GGZ Oost Brabant. Voor veel mensen is dit een spannende stap en dan helpt het als je goed geïnformeerd bent over wat je te wachten staat. Alle relevante informatie is direct zichtbaar op de tijdlijn, die is opgedeeld in fasen en momenten. Zo krijgen cliënten en naasten informatie over aankomende gebeurtenissen, maar worden ze ook geactiveerd om een bepaalde handeling uit te voeren. De app is gratis te downloaden in de appstores. -
Oktober 2017
Persoonlijke routes eHealth
We kunnen zelf Persoonlijke Routes maken in het nieuwe Content Management Systeem van Minddistrict. Daarmee kunnen we zelf apps en dagboeken maken, zoals een nieuwe terugvalpreventieapp.Recente andere bijdragen:
Webinars
Via Skype voor Business zijn we in staat zelf webinars te organiseren. -
Innovatie update september 2017
App Stay fine
We bouwen onder leiding van Yvonne Stikkelbroek en met Minddistrict een app voor terugvalpreventie van depressie en angst onder jongeren. Dit is verbonden aan zeven jaar durend wetenschappelijk onderzoek naar terugvalpreventie, met een subsidie van ZonMW. We onderzoeken de mogelijke kopppeling met wearables en keten-e-health met huisartsengroepen.
E-learning EPD processen Gezond Registreren
Er is een e-learning ontwikkeld, waarmee zorgverleners hun administratieve kennis bij kunnen houden over wijzigingen in wet- en regelgeving en het EPD, en zo declaratiefouten kunnen voorkomen.
360 graden foto’s
Met behulp van een speciale camera en bijbehorende software kunnen we een virtuele 3D tour geven door onze voorzieningen, bijvoorbeeld van Beschermd wonen. Zie ook de video over de High Intensiver Care (HIC) in Oss ): www.ggzoostbrabant.nl/hicvideo . Nieuwe cliënten en hun naasten kunnen zo een goede indruk krijgen van wat ze kunnen verwachten als ze in zorg komen. -
29 augustus 2017
Dragons’ Den
Winnaar van deze Dragons’ Den was de ICT-helpdesk voor en door cliënten. Een win-win-situatie: cliënten krijgen hulp bij hun ICT-vraag, andere cliënten kunnen werkervaring en werkplezier opdoen. Een medewerker van de ICT-afdeling is op vrijwillige basis voor raad en daad beschikbaar.De andere pitches waren: het vervaardigen van een promotiefilm over de HIC-Leerafdeling, aanschaf van speelmateriaal voor de gymzaal van Huize Padua en aanschaf van een camera voor de ondersteuning van de Willem Kleine Schaars-methodiek bij twee teams in Helmond.
-
3 juli 2017
Afhandel-robot
In alle regio’s is de administratieve afhandel-robot live gegaan. De nieuwe software in het Elektronisch Patiënten Dossier handelt meer dan 95% van alle afspraken digitaal af. Dit scheelt de behandelsecretariaten vele uren werk per week. -
7 juli 2017
Pilot met app The Journey
Het zorgprogramma Persoonlijkheidsstoornissen is gestart met een pilot met de app The Journey. Oorspronkelijk ontwikkeld voor PTSS, maar veel breder inzetbaar gebleken. The Journey is een app voor zelfmanagement, waarmee je grip kan houden op je dagelijkse spanningsniveaus en werken aan je eigen doelstellingen. Zie het filmpje. -
Juli 2017
Facturen digitaal verwerken
Met een proof-of-concept gaan we de factuurstromen van GGZ Oost Brabant en Reinier van Arkel digitaliseren. Doel is om de kwaliteit te verhogen, het aantal menselijke handelingen te reduceren en de doorlooptijd te verkorten. -
Juli 2017
Ketenzorg
We willen gaan samenwerken met huisartsengroep Syntein in de Noordelijke Maasvallei op het gebied van online behandeling. We willen toe naar een gezamenlijk platform waarin de cliënt maar 1x hoeft in te loggen. Praktijkondersteuners (POH GGZ), de Basis GGZ en de Specialistische GGZ werken samen aan een naadloze op- en afschaling van de zorg en maken eigen regie mogelijk Ook huisartsengroep Synchroon heeft interesse in dit model. -
Mei 2017
Social design tijdens Bakhuisgesprekken
Bewoners en medewerkers van de ASS-locaties de Boerderij, de Pastorie en de Octaaf in Reek gaan in gesprek met social designer Marnix Oosterwelder van ontwerpbureau Rake Lijnen. Doel van de gesprekken is hen zelf aan te zetten tot het vinden van oplossingen ter verbetering van hun leef- en werkomgeving. Tijdens het gesprek verbeeldt Marnix de gedachtegang meteen in schetsen, daarmee verschuift de nadruk op een natuurlijke manier van het denken in beperkingen naar het denken in mogelijkheden. De visualisaties zijn gebundeld in een boek, dat als startpunt dient om kansrijke ideeën te toetsen op haalbaarheid en te realiseren. Enkele voorbeelden: de prikkelarme navigatieroute, de poster Maatje, de relaxbank en het Samenkookboek. -
Innovatie update april 2017
Emoties meten
Op de beurs Zorg & ICT is een presentatie gegeven over de wearable Feel, die gebruik maakt van vier sensoren en een algoritme om emoties te meten. Mogelijk kan de Feel toegepast worden in de geestelijke gezondheidszorg.123.psychiatrie.nl
We onderzoeken of we ons aansluiten bij het door Vincent van Gogh gestartte platform 123psychiatrie.nl. Hiermee kunnen huisartsen, poh’s en eerstelijns voorzieningen contact zoeken met tweedelijns specialisten (meestal specialisten) voor betaalde consultatie.Checklist Risico Crisisdienst app
In de appstores is de Checklist Risico Crisisdienst app te downloaden, waarmee medewerkers van de Crisisdienst het risico op agressie inschatten, voorafgaand aan huisbezoek.Pilot virtual reality (VR) platform
De intensieve groepsbehandeling Angst & Stemmingsstoornis draait een proef met het VR-platform van GGZ Friesland. Cliënten worden met een VR-bril blootgesteld (exposure) aan omstandigheden waar zij angst voor hebben.Sensoren in de zorg
Er is overleg met de verpleegkundig specialisten over toepassingen van sensoren in de zorg (denk aan bloedsuikerwaardes meten zonder prikken, minder belastend voor de cliënt). Zie www.freestylelibre.nl -
22 maart 2017
Beweegtoestellen op Huize Padua
Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl een positieve uitwerking heeft op psychisch welzijn. Lekker in beweging zijn, hoort daar zeker bij. Op het terrein van Huize Padua staan zes beweegtoestellen, een tafeltennistafel en een fiets die cliënten en medewerkers kunnen gebruiken. Deze toestellen zijn er gekomen dankzij een subsidie van het Fonds Nuts Ohra en een gift van de Edwin van der Sar Foundation. -
7 maart 2017
Dragons’ Den
De opsteker was dit keer de Silent Disco, een maandelijks terugkerende gezellige avond voor cliënten die niet zo makkelijk de drempel overstappen van een reguliere uitgaansgelegenheid en teveel prikkels willen vermijden. Met je koptelefoon geniet je van zelf uitgekozen muziek. Wil je een praatje maken dan besluit je zèlf om je koptelefoon af te zetten.Andere pitches waren de Back on track wearables (een variant op het bekende sporthorloge), waarmee je in een oogopslag ziet hoe het staat met je activiteiten, hartslag, slaapwaakritme en calorieënverbruik; mobiele beweegtoestellen voor een gezonde leefstijl op de HIC / Princepeel 2 en de ontwikkeling van een online behandelmodule voor ASS en verslaving.
Videogame Mindlight
De effectiviteit van de videogame Mindlight is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek bij cliënten van o.a. GGZ Oost Brabant. In plaats van de ‘gangbare’ behandelingen krijgt een aantal kinderen van 8 tot 16 jaar met autisme en angstklachten de videogame als therapie. De bedoeling is dat ze via het spel leren hoe ze het beste met hun angsten om kunnen gaan. Door een EEG-metertje krijgen de kinderen neurofeedback in het spel. Ze merken dat als ze zich concentreren en ontspannen zijn, ze makkelijker verder komen in het spel. -
Januari 2017
Presentatie visie op EMH Digitale Zorg
GGZ Oost Brabant presenteert met het visiedocument Digitale zorg: meer eigen regie aan het begin van 2017 haar ambities op het gebied van E-Mental Health (EMH).De visie van 2012 was met name gericht op de introductie van EMH / Digitale zorg, inmiddels voldoet GGZ Oost Brabant aan de eisen van de zorgverzekeraars. Nu ligt de focus op de inhoudelijke verdieping en meer eigen regie, en ademt de visie betrokkenheid, service en gemak.
-
Januari 2017
Scholing eHealth door e-learning
Medewerkers kunnen voortaan direct zélf aan de slag met e-learning over eHealth. Deze bestaat uit verschillende modules. Iedere module behandelt een apart onderwerp. Wat heb je nodig om te starten met eHealth, hoe werkt de online behandelkamer en hoe ga je eHealth inzetten? De medewerker kan de e-learning in zijn eigen tempo doorlopen en op het moment dat het hem uitkomt.
2016
-
December 2016
Filmopnames over ervaringen met eHealth
Er zijn filmpjes opgenomen over de ervaringen met eHealth, met behandelaren en andere betrokkenen.
• Merel Pappers, ouderenzorg Helmond
• Rens Verhoeven, Angst & Stemming Oss
• Tanja Roefs, Eetstoornissen
• Ludo Arts, ICT-adviseur en Susan de Water, trainer en applicatiebeheerders
• Merijn van der Zalm, directeur ICT
• Theo Schoutsen, projectleider -
12 april 2016
Blog bestuurder Fred Pijls
Fred Pijls, lid van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant, schreef een blog met de titel ‘Innovatie is een speeltuin’. - 9 en 10 december 2016
Hackathon 2016
Met de participatie app ZOEMER kan de mening gepeild worden van cliënten, naasten en medewerkers over bepaalde thema’s. Daarnaast geeft deze app de mogelijkheid om op eigen initiatief een reactie of verbetervoorstel aan GGZ Oost Brabant te sturen.
De app werkt ondersteunend aan het participatieproces om cliënten, familie en naasten en medewerkers intensief te betrekken bij het maken van nieuw beleid. Dit proces noemen we ZOEMEN, een afkorting van Zorg, Ondersteuning, Ervaringsdeskundigheid, Medezeggenschap en Netwerkpartners.
De webapplicatie Persoonsbeeld geeft het persoonsbeeld van de cliënt visueel weer, als blaadjes van een bloem. Naast de psychiatrie en zorgverlening zijn talenten en wensen van de cliënt te zien. Door verder te kijken dan iemands ziekte en beperkingen wordt het complete persoonsbeeld de basis voor de behandeling. Deze innovatie kan voor veel zorgonderdelen van toegevoegde waarde zijn, naast LVB-P (lichte verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrische aandoening) bijvoorbeeld voor FACT-teams en crisisafdelingen. - 29 september 2016
Gastcollege Avans
De Gideonsbende verzorgde een geslaagd gastcollege ‘Innovatie in de praktijk’ voor studenten HRM van de Avans Hogeschool in Den Bosch, binnen de minor Innovatie@Work. - 9 juni 2016
Dragons’ Den
Vier pitches werden gegeven tijdens deze Dragons’ Den. Winnaar was de Tovertafel, een interactief spel dat mensen verbindt en met lichtprojecties op speelse wijze beweging stimuleert. Na een bingo en crowdfunding actie was nog een aanvullend geldbedrag nodig om een Tovertafel aan te schaffen voor zorgcentrum De Vonder en dat is met de pitch gelukt. Daarnaast waren er pitches van de FACT Leergroep in Oss, het festival Autifest in Reek voor mensen met een autisme spectrum stoornis en de I-werkplaats. -
12 april 2016
Blog bestuurder Fred Pijls
Fred Pijls, lid van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant, schreef een blog met de titel ‘Innovatie is een speeltuin’. Lees meer. - 25 februari 2016
Inspiratietour
Een kleine dertig medewerkers deden mee met de Inspiratietour van de Gideonsbende.
Na een toepasselijke ontvangst in het museum De Kluis (want hoe kun je dromen van de toekomst als je je verleden niet kent?) verspreidden zij zich in groepen over het terrein van Huize Padua. Op verschillende plekken konden zij kennis nemen van gerealiseerde zorginnovaties en ideeën voor wellicht de nabije toekomst. - 12 februari 2016
Dragons’ Den
Leren van de ervaringen van een andere cliënt die hetzelfde probleem heeft overwonnen, dat was de winnende pitch bij de 2e Dragons’ Den. Met behulp van een datadatabase van en voor cliënten kunnen matches tot stand komen. Dit gebeurt overigens altijd in een gesprek waarbij de behandelaar aanwezig is.
Verder was er een pitch om medewerkers op te leiden in het leefstijl-onderwerp ‘stoppen met roken’.
2015
-
20 november 2015
Opening Kantoorloos werken bij Eikenheuvel 5/6
In het voorjaar van 2015 ging de voorziening Eikenheuvel 5/6 over naar kantoorloos werken. Geen aparte verpleegpost meer, maar een gezamenlijke ontmoetingsruimte voor team en cliënten, met daaromheen voldoende kleinere kamers waar een vertrouwelijk gesprek kan plaatsvinden. Er is voor de cliënten geen drempel meer om een verpleegkundige aan te spreken, er is meer nabijheid en contact. Deze andere manier van werken komt de sfeer, veiligheid, samenwerking en gelijkwaardigheid tussen cliënt en hulpverlener ten goede.
-
13 oktober 2015
Dragons’ Den
Tijdens de allereerste Dragons’ Den waren er drie pitches: de masterclass Psychiatrie in de wijk, de doorontwikkeling van de suïcide preventie app en het digitaal ondertekenen van de behandelovereenkomst. Een mooie opbrengst!Ieder kreeg drie minuten de tijd om hun idee te pitchen en ze werden vervolgens 10 minuten aan de tand gevoeld door de jury, bestaande uit en cliënt, een medewerker en bestuurslid. Na een korte beraadslaging kwam de jury terug met het juryrapport en de uitslag.
-
18 en 19 september 2015
Hackathon 2015
De suïcidepreventie app is bedoeld voor medewerkers, die suïcidale cliënten behandelen of begeleiden. De app ondersteunt hen bij het geven van passende zorg. In de app vinden zij informatie over diagnostiek, een toolkit en een vragenlijst. Zie het als een soort spiekbriefje dat aansluit bij de trainingen suïcidepreventie die cliëntgebonden medewerkers volgen. De app is gratis beschikbaar via de appstores en inmiddels meer dan 7.600 keer gedownload.De HOPPA-app is bedoeld voor cliënten, die met een Herstel Ondersteunings Plan werken. Dat plan vullen zij met hun begeleider in. Via de app kunnen zij zelf aantekeningen maken, bijvoorbeeld over hun emoties. Ze bepalen zelf wanneer en waar ze de app invullen, en het is gemakkelijk om je verhaal te vertellen. De begeleiders hebben via het online behandelplatform inzicht in het welbevinden van de cliënt en kunnen desgewenst ook interveniëren.
-
24 maart 2015
Gideonsprijs 2015
Deze publieksprijs werd uitgereikt tijdens de Andersdag van GGZ Oost Brabant:Feel good movie
Voor mensen die langdurig bekend zijn met psychiatrische stoornissen is het vaak moeilijk zich voor te stellen (en te formuleren) hoe hun leven eruitziet in een stabiele periode. Bij het opstellen van een signaleringsplan of een Wellness Recovery Action Plan (WRAP) kan dan een Feel good movie uitkomst bieden. Deze eigengemaakte videobeelden leveren een belangrijke bijdrage aan het bieden van perspectief, omdat het naadloos aansluit op de individuele leefwereld van de cliënt. Bovendien is het idee dat het videodocument werkt als een individuele bekrachtiger die steun en hoop biedt. Zo’n beelddocument stimuleert om:
- activiteiten te ondernemen om zich goed te blijven voelen
- activiteiten die cliënt kan ondernemen als het minder gaat
- biedt hoop en houvast op momenten dat cliënt een moeilijke fase doormaakt
Met een korte werkinstructie maakt de cliënt zelf opnames. Om deze tot een samenhangend en vloeiend geheel te monteren wordt samengewerkt met een school gericht op creatief-technische opleidingen.
Praten gaat sneller dan typen. Met dat gegeven is het interessant om spraaksturing in het EPD in te zetten en voor medewerkers mogelijk te maken. Gestart met een enkele medewerker is met behulp van de Gideonsprijs software aangeschaft om op meerdere locaties ervaring op te doen.
2014
-
Beeldbellen
In 2014 start NAH Huize Padua als eerste voorziening van GGZ Oost Brabant voor een deel van de behandeling met beeldbellen. Hiermee wil het expertisecentrum voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) de belasting voor patiënten en hun familie en naasten verminderen doordat ze minder hoeven te reizen voor behandeling of gesprekken.