Informatie voor ouder(s)/verzorger(s)
Uw kind heeft een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Wanneer u behoefte heeft aan (informatie over) therapie voor uw kind, dan kunt u bij ons terecht. Wij bieden in Noord-Brabant, Nijmegen en Noord-Limburg kortdurende therapie. Deze therapie is voor meisjes van 3 tot en met 6 jaar, die (zeer vermoedelijk) seksueel misbruikt zijn en hierdoor angstig zijn, slecht slapen of andere problemen hebben. We noemen dit de POPP-therapie en deze wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht.
Wat houdt de POPP-therapie in?
De POPP-therapie bestaat uit 10 wekelijkse individuele spelcontacten. Hierbij worden ook elementen uit de trauma-focused cognitieve gedragstherapie aangeboden.
Spel is de taal van het kind. Juist bij ingrijpende gebeurtenissen is het voor een kind het meest logisch om traumatische ervaringen in spelvorm te uiten en te verwerken. Wij begeleiden uw kind hierbij in een veilige speelse omgeving, waarbij eerst aandacht is voor psycho-educatie (uitleg), leren ontspannen en leren omgaan met gevoelens. Alle elementen worden in spelvorm aangeboden. Er is ook aandacht voor nee zeggen en terugvalpreventie.
Wij betrekken u als ouder uitgebreid bij de therapie. Onze ervaringen met de POPP-therapie zijn goed. We horen vaak van ouders terug: “Wij hebben ons kind weer terug, ze speelt en zingt weer”.
Wanneer kan de POPP-therapie starten?
De intake wordt meteen ingepland. Na de intake duurt het drie maanden voordat de therapie start. Het kan zo zijn dat de therapie toch al direct start, dat wordt door het toeval bepaald. Dit hangt samen met het wetenschappelijk onderzoek.
Waar wordt de POPP-therapie gegeven?
We geven de therapie in verschillende regio’s van Oost-Brabant, Noord-Limburg en Nijmegen. Samen met u bekijken we wat de meest geschikte locatie is.
Wat kost het?
De kosten voor de therapie worden geheel vergoed, na verwijzing door uw huisarts of door een jeugdmedewerker van uw gemeente. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Wetenschappelijk onderzoek
De POPP-therapie wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht. Het doel hiervan is om aan te tonen dat de therapie inderdaad goed werkt, zodat deze therapie voor meer kinderen beschikbaar kan komen. U kunt geheel vrijwillig deelnemen aan het POPP-onderzoek. Het onderzoek houdt voor u als ouders in, dat u een aantal keren vragenlijsten invult en een interview krijgt.
Heeft u vragen of wilt u uw kind aanmelden?
Mail, whatsapp of sms ons uw contactgegevens, dan nemen wij snel contact met u op.
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | M 06 - 10 94 26 87
Informatie voor verwijzers
Vanuit GGZ Oost Brabant bieden wij behandeling bij jonge meisjes (3 t/m 6 jaar) die seksueel misbruikt zijn. Vanuit jarenlange ervaring hebben wij hiervoor de POPP-therapie ontwikkeld. Deze behandeling wordt nu wetenschappelijk onderzocht. We werken samen met de Radboud Universiteit, en ons onderzoek is medisch-ethisch goedgekeurd.
Uw verwijzing maakt het verschil!
De kinderen hebben uw verwijzing naar de POPP-therapeut nodig! U verwijst door, wij zorgen voor de juiste hulp door het bieden van een kortdurende behandeling.
Waarom is verwijzen naar ons een goede keuze?
De POPP-therapie biedt veel voordelen:
• Meteen een intake, start binnen drie maanden De intake wordt meteen na de verwijzing ingepland. Na de intake start de therapie binnen drie maanden.
• Kortdurend
De POPP-therapie bestaat uit tien wekelijkse individuele spelcontacten. Hierbij worden ook elementen uit de trauma-focused cognitieve gedragstherapie aangeboden. De ouder(s)/verzorger(s) worden betrokken bij de therapie en komen zelf vier keer.
• Nooit ver van huis
De therapie wordt in verschillende regio’s van Oost-Brabant, Noord-Limburg en Nijmegen gegeven. We bekijken samen met de ouder(s)/verzorger(s) wat de meest geschikte locatie is.
• Spelenderwijs
Spel is de taal van het kind. Juist bij ingrijpende gebeurtenissen is het voor een kind het meest logisch om traumatische ervaringen in spelvorm te uiten en te verwerken. Wij begeleiden het kind hierbij in een veilige speelse omgeving, waarbij eerst aandacht is voor psycho-educatie (uitleg), leren ontspannen en leren omgaan met gevoelens. Alle elementen worden in spelvorm aangeboden. Er is ook aandacht voor nee zeggen en terugvalpreventie.
• Ouders zijn positief
Wij hebben jarenlange ervaring met de POPP-therapie, de resultaten in onze praktijk zijn goed. We horen dan ook vaak van ouders terug na de therapie: “Wij hebben ons kind weer terug, ze speelt en zingt weer”.
• Wetenschappelijk onderzoek
De POPP-therapie wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht. Het doel hiervan is dat deze therapie voor meer kinderen beschikbaar kan komen. Ouder(s)/verzorger(s) nemen geheel vrijwillig deelnemen aan het POPP-onderzoek en de bijbehorende POPP-therapie. Het onderzoek houdt voor de ouders in, dat zij een aantal keren vragenlijsten invullen en een interview krijgen.
Klik hier voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek van Lisette Kerssemakers.
Heeft u vragen of wilt u een kind aanmelden?
Mail, whatsapp of sms ons uw contactgegevens, dan nemen wij snel contact met u op. E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | M 06 - 10 94 26 87
Veel gestelde vragen
• Waar staat POPP voor?
De afkorting POPP staat voor Power of Projection in Play.
• Waarom is de POPP-therapie alleen voor meisjes?
De therapie is gebaseerd op poppenspel, onze ervaring is dat meisjes hier het meeste baat bij hebben. Dat meisjes eerder voor poppenspel kiezen dan jongens blijkt ook biologisch verankerd te zijn; ook bij jonge apen kiezen de meisjesapen voor poppen, terwijl de jongensapen de voorkeur voor auto’s laten zien.
• Hoe vaak komt seksueel misbruik voor bij jonge meisjes?
De schattingen variëren. Een bescheiden schatting is, dat één op de 90 meisjes onder de 8 jaar seksueel wordt misbruikt. Met andere woorden: in elke drie klassen zit minimaal meisje dat slachtoffer is.
• Wat zijn de gevolgen van seksueel misbruik op jonge leeftijd?
Depressie, teruggetrokken gedrag en traumatische stress zijn enkele van de vele gevolgen. Hoe eerder deze kinderen geholpen worden, hoe kleiner de blijvende schade.
• Wordt de POPP-therapie vergoed?
De kosten voor de therapie worden geheel vergoed, na verwijzing door de huisarts of door een jeugdmedewerker van de gemeente. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
• Kunnen mijn collega’s en ik voorlichting krijgen?
Lisette Kerssemakers komt graag langs om professionals voorlichting over de POPP-therapie te geven. Liefst bij een teamoverleg, een half uur is voldoende tijd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Ook het geven van een lezing, presentatie of workshop is mogelijk.
• Wat is de bedoeling van het wetenschappelijk onderzoek?
Als de werking van POPP volledig bewezen is, kunnen therapeuten in binnen- en buitenland getraind worden in de POPP-methodiek. Goede hulp voor deze kinderen is dan altijd dichtbij.
• Moet het seksueel misbruik aangetoond zijn om mee te kunnen doen met het onderzoek?
Om mee te kunnen doen met het onderzoek is het belangrijk dat het seksueel misbruik is aangetoond ofwel zeer vermoedelijk heeft plaatsgevonden.