Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Onderzoeker

Sanne Rasing
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projectleden

Prof. dr. Jan Janssens (promotor. Radboud Universiteit)
Dr. Ron Scholte (copromotor, Radboud Universiteit)
Daan Creemers 

Looptijd

April 2011 - april 2016

 

Achtergrond

Depressie en angst zijn een groot aandachtspunt in de volksgezondheid, met zowel grote individuele als maatschappelijke consequenties. De prevalentie van depressie bij adolescenten in Nederland is 3,8 %, en voor angst is dat zelfs 11,6 %. Daarnaast heeft een groot deel van de adolescenten verhoogde symptomen van depressie of angst. Klinische of subklinische depressie of angst tijdens de adolescentie wordt sterk geassocieerd met schooluitval, middelenmisbruik, en psychische klachten op latere leeftijd, en het wordt gezien als een voorspeller van suïcide.

Kinderen van wie ouders te maken hebben met psychische problemen ontwikkelen zelf ook vaak klachten, en met name adolescente meiden hebben een hoog risico. Het aanbieden van depressie- en angstpreventie op deze leeftijd is dus belangrijk om problemen op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen. 

Doelstelling

Het doel van deze studie is het evalueren van de effectiviteit van het preventie programma Een Sprong Vooruit op depressie en angstsymptomen bij adolescente meiden met een verhoogd familiair risico.

Design

In deze randomized controlled trial wordt de interventie conditie (Een Spong Vooruit) vergeleken met een passieve controle conditie. De effectiviteit van de interventie wordt tot 12 maanden na de interventie onderzocht.

Populatie

De deelnemers zijn adolescente meiden van 12 tot 15 jaar met verhoogde symptomen van depressie en angst en ten minste een ouder met kenmerken van psychische problemen.

Dit onderzoek is een project van de academische werkplaat Inside-Out en werd in 2014 onderscheiden met de Nationale Jeugdzorg Prijs van het Nederlands Jeugd Instituut

 

 

Ga naar boven

Achtergrond-grijsblauw