Dagbesteding en ontmoeting

Dagbesteding en ontmoeting
GGZ Oost Brabant biedt op diverse locaties mogelijkheden aan voor dagbesteding en ontmoeting. Deze ontmoetings- en dagbestedingscentra (ODAC’s) en locaties voor ontmoeting/inloop bieden elk een breed scala aan activiteiten en werken op diverse gebieden samen met andere organisaties. Zowel dagbesteding als ontmoeting hebben als doel om je weer in je eigen kracht te zetten en je te ondersteunen in je herstelproces. Dit doen we volgens de herstelvisie; jij bepaalt zelf hoe jouw herstel eruit ziet en de begeleiding ondersteunt waar nodig. De locaties vind je in het menu. Daar lees je meer over de diverse locaties en de specifieke mogelijkheden, adressen en openingstijden
Ontmoeting en inloop
Vind je het fijn om even de deur uit te zijn? Om op een laagdrempelige manier mensen te ontmoeten, een praatje te maken? Of gewoon aanwezig te zijn? Dan ben je van harte welkom in één van onze inloop/ontmoetingslocaties met activiteiten als koffie drinken, samen eten, spelletjes spelen en wandelen. Op de locaties is begeleiding aanwezig die, waar nodig, ondersteuning biedt aan bezoekers. Ook tref je er lotgenoten. Deze activiteiten zijn laagdrempelig en indicatievrij en fungeren als vangnet, maar ook als springplank naar aansluiting in de maatschappij. Aanmelden is niet nodig (een indicatie ook niet) en iedereen is welkom! Klik op een locatie voor het adres en openingstijden.
Dagbesteding
Het aanbod aan dagbestedingsactiviteiten varieert van creatieve en sport- en spelactiviteiten en computer- of kooklessen tot diverse trainingen op het gebied van herstel, weerbaarheid en leefstijl. Ook zijn er op een aantal locaties mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, arbeidsmatige dagbesteding en/of arbeidstrajecten. Dit aanbod verschilt per locatie. Wil je deelnemen aan dagbestedingsactiviteiten? Dan heb je een indicatie vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg) nodig.
Centrum leren, werken en vrije tijd
Op Levendig Landgoed Huize Padua heeft elke cliënt een zinvolle dag invulling. Elke cliënt moet binnen zijn of haar mogelijkheden kunnen participeren in werk of vaardigheden kunnen leren. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor ontspanning en inspanning (sport, bewegen, mentaal, fysiek, weerbaarheid en zelfkennis). Dag invulling is standaard onderdeel van het programma van een cliënt en het zit in de genen van alle medewerkers om een zinvolle dag invulling te stimuleren. Deze zinvolle dag draagt zoveel mogelijk bij aan de leefomgeving van de cliënten en tot stabiliteit/herstel en voor ontwikkeling van mentale veerkracht. Dag invulling start bij het opstaan en eindigt bij de aanvang van de nachtrust.
GGZ werkt vanuit de Herstelvisie van Anthony. IRB en Trippel C zijn hier vormen in/van. Vanuit deze uitgangspunten willen wij werken naar optimaal herstel van onze cliënten.
Wij proberen onze cliënten te stimuleren naar een zinvolle dag invulling. Hoe die er uitziet is helemaal individueel bepaald. Niks doen is geen optie.
In de ontwikkeling van de nieuwe zorg waar we naar toe willen in het Levendig landgoed huize Padua hebben we gezocht naar een meer passende benaming die aansluit bij de Herstel visie.
Het centrum voor leren, werken en vrije tijd is een benaming die alles bevat. Alle vormen voor een zinvolle dag invulling kunnen hier ondergebracht worden.
Bekijk hier ons aanbod.
Meer informatie
Centrum voor leren, werken en vrije tijd
Kluisstraat 2, 5427 EM Boekel
088 - 846 04 60
Contactpersoon
Patrick Raijmakers (teamleider zorg)
088 – 846 21 81
ODAC Helmond Peelland
Voor wie?
Ontmoetings en Dagactiviteitencentra (ODAC's) zijn er voor mensen die een (ernstige) psychiatrische aandoening hebben of hebben gehad.
Doelgroep
Jongvolwassenen, volwassenen en ouderen
Soort zorg
Vrije tijd Dagbesteding
Wat kun je er doen?
De ontmoeting is een plek waar iedereen welkom is voor een kop koffie, een praatje, of bijv een wandeling met andere bezoekers. Je hebt geen indicatie nodig en kunt dus vrij en naar behoefte binnenlopen. Samen met begeleiding kun je vanuit de ontmoeting onderzoeken of er andere vormen van daginvulling zijn waar je graag bij aan zou willen sluiten. Elke vrijdagmiddag hebben we op de Ontmoeting een muziekmiddag vanaf 14.00 uur.
Onze dagbesteding bestaat uit een groots creatief aanbod. In het activiteitencentrum kun je in groepsverband met begeleiding creatieve activiteiten ondernemen. Om deel te nemen aan de dagbesteding heb je een indicatie vanuit de WMO of de WLZ nodig.
Openingstijden
ODAC Helmond Peelland is op alle werkdagen geopend. De Ontmoeting is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.45 – 12.30 uur en van 12.45 uur – 16.30 uur.
De dagbesteding is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00 uur. En op vrijdagochtend van 9.00 uur - 12.00 uur.
Meer informatie
ODAC Helmond Peelland
Molenstraat 74a Helmond
088 - 846 01 11
ODAC De Inloop Cuijk & Boxmeer
Voor wie?
Ontmoetings en Dagactiviteitencentra (ODAC's) zijn er voor mensen die een (ernstige) psychiatrische aandoening hebben of hebben gehad.
Doelgroep
Jongvolwassenen, Volwassenen en Ouderen
Soort zorg
Vrije tijd Dagbesteding
Wat kun je er doen?
Voorbeelden van activiteiten zijn:
- samen kletsen
- lekker wat drinken
- thema-avonden bijwonen, bijv. praten over relaties
- spelletjes doen
- en verder wat iedereen leuk vindt
Openingstijden
De autisme-ontmoeting is elke tweede en donderdag van de maand van 19.30 uur - 22.00 uur. Begeleiders van GGZ Oost Brabant en het Regionaal Autismecentrum (RAC) zijn tijdens deze avond aanwezig en vinden het leuk als je komt. De autisme-ontmoeting is gratis. het eerste kopje koffie/thee is gratis. Voor andere of meer consumpties betaal je 1 euro.
Meer informatie
MFA de Valuwe
Janna Fleurij
De Valuwe 1a
5431 AV Cuijk
088 - 846 01 07
Dagactiviteitencentrum de Inloop
Nellie Schuurmans
Irenestraat 5
5831 EB Boxmeer
088 - 846 01 08
Traject Vier! (herstelacademie & inloop)
Binnen de traject Vier! (herstelacademie) hebben bezoekers/cliënten de mogelijkheid om met een WMO indicatie kennis te maken met diverse workshops. Workshops die gericht zijn op dagbesteding zoals; sport, ontspanning, leefstijl en creatieve vaardigheden. Deze workshops worden gegeven voor een duur van 8 tot 12 weken en vervolgens wordt met de medewerker gekeken naar de mogelijkheden binnen de wijk, om hier de bezoeker/cliënt te laten aansluiten. Gewoon bij die club, vereniging, buurthuis of sportschool.
Tevens bieden wij workshops die gericht zijn op herstel, hierbij hebben onze ervaringsdeskundige een belangrijke rol. Zij geven binnen traject Vier! ( herstelacademie) cursussen en trainingen zoals de WRAP, Herstellen doe je zelf en een Prettig gesprek.
Vanuit het Fact team worden ook leergroepen aangeboden zoals o.a. slaapcursus, opkomen voor jezelf, kort lontje, balans inspanning/ontspanning, etc. Daarnaast hebben we ook diverse educatie groepen. Deze groepen worden nog ingezet voor cliënten in het kader van behandeling. Het is mogelijk om cliënten vanuit GGZ deel te laten nemen, dus ook cliënten die niet bij Fact Uden in behandeling zijn maar binnen een andere GGZ locatie.
De herstelacademie heeft iedere 12 weken een nieuw aanbod met wisselende programma’s. Daarnaast is de samenwerking met ketenpartners erg belangrijk. “Door en Voor” en “Ons Welzijn” zijn o.a. organisaties die ook hun aanbod doen binnen de herstelacademie.
Voor wie?
De activiteiten zijn bedoeld voor cliënten van de GGZ. De ontmoetingsruimte kan ook gebruikt worden door andere (doel)groepen. Zo gebruikt de computercursusclub van Vivaan de ruimte voor een kopje koffie en vergadert de buurtvereniging maandelijks in de ontmoetingsruimte. De sfeer is goed. Bezoekers kunnen het prima met elkaar vinden. Het samenkomen van zoveel verschillende groepen is juist de kracht van de Herstelacademie / Inloop Uden.
Doelgroep
Jongvolwassenen, Volwassenen en Ouderen
Soort zorg
Vrije tijd Dagbesteding
Meer informatie
Herstelacademie / Inloop Uden
Violierstraat 11
5402 LA UDEN
088 - 846 10 50
GGZ in de Wijk regio Oss
Voor wie?
Jongvolwassenen, Volwassenen en Ouderen
Soort zorg
Vrije tijd en Dagbesteding
Meer informatie
Sinds 2016 is de Inloop/ODAC Oss een samenwerking aangegaan met verschillende ketenpartners. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk deel te nemen in de samenleving en houden daarbij rekening met de wens en draagkracht van de cliënt.
‘Vortdoen’
Wij hebben een langdurige samenwerking met BrabantWonen, waar wij hand en spandiensten verrichten in samenwerking met de huismeester. Deze dagbesteding staat bekend als ‘Vortdoen’ waarbij cliënten met ondersteuning van de begeleider werkzaamheden uitvoeren.
Kringloopbedrijf Maasland
Bij Kringloopbedrijf Maasland verrichten cliënten arbeidsmatige activiteiten, zoals werkzaamheden in het magazijn onder begeleiding van een gespecialiseerde medewerker (jobcoach) vanuit GGZ Oost Brabant.
Leefstijl
Uiteraard is er ook aandacht voor leefstijl. Zo bieden we sportieve dagbesteding in samenwerking met studenten van de ROC en medewerkers van het Sport Expertise Centrum (SEC). Hierbij worden cliënten begeleid in verschillende sporten in aanloop naar een sport in het reguliere circuit.
Creatieve activiteit
Voor deelname aan creatieve activiteiten zoeken wij samen met de cliënt naar een passende activiteit binnen één van de vele wijkcentrums binnen de gemeente Oss. Als het nodig is, ondersteunen we de cliënt hierbij.
Ontmoeting
Ontmoeting vindt plaats in de verschillende wijkcentra van de regio Oss. Onder andere het nieuwe wijkcentrum ‘de Haard’. Daar is wekelijks een zorgprofessional beschikbaar vanuit GGZ in de wijk. Wij ondersteunen ook vrijwilligers die daarin deelnemen. Denk hierbij aan projecten als DigiMaatje; waarbij computervaardigheden worden geleerd, UitdeBank; letterlijk uit de bank komen om te gaan fietsen, wandelen of een museum bezoeken.
Contact
Jochem vd Boomen of Hanneke de Boer