Menu

banner-wetenschappelijkonderzoek

Banner Klik kaart

Depressie en angststoornissen zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. Uit recent onderzoek blijkt dat 15 procent van de jongeren voor het achttiende levensjaar een depressieve episode heeft doorgemaakt, en zijn angststoornissen de meest voorkomende psychische aandoeningen. 

Preventie en zorg bij internaliserende problemen is tot op heden ondergewaardeerd. Er is nauwelijks preventie van depressie of angstklachten bij kinderen en adolescenten, en behandelprogramma's zijn vaak niet wetenschappelijk onderzocht en evidence-based behandelingen worden niet altijd in de praktijk geïmplementeerd. Vanwege deze beperkingen ontvangen kinderen en adolescenten niet altijd de juiste zorg, vooral omdat internaliserende problemen niet worden gesignaleerd. Onderzoek naar vroeg-signalering en nieuwe therapeutische mogelijkheden is daarom noodzakelijk. 

GGZ Oost Brabant participeert in de academische werkplaats Jeugd 'Inside-Out', een interdisciplinair samenwerkingsverband tussen instellingen in de regio gericht op preventie, behandeling, beleid, onderzoek, onderwijs en training in relatie tot internaliserende problemen. Hierin participeren onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, gemeentes, provincie en meerdere zorginstellingen. 

Binnen deze onderzoekslijn lopen de volgende onderzoeken:

Lees hier het interview met onderzoekscoördinator Daan Creemers over de serie promotieonderzoeken op het gebied van jeugd. (bron: Link, juni 2014)

Ga naar boven

Achtergrond-grijsblauw