Skip to main content

Wat is trajectbegeleiding?

Hulp bij het behouden van of zoeken naar betaald werk en/of opleiding.

Wat is trajectbegeleiding?

Trajectbegeleiding is er voor cliënten van GGZ Oost Brabant die hulp willen bij het behouden van of zoeken naar betaald werk en/of opleiding. Voor mensen met een psychische of psychiatrische aandoening is het vaak moeilijk om hun wens rond opleiding of werk te realiseren. Wij kunnen de juiste ondersteuning bieden bij het zoeken naar een passende opleiding of baan. Ook zij die werk hebben en die vast dreigen te lopen in hun baan of langdurig uitgevallen zijn, kunnen we ondersteunen. De trajectbegeleider heeft kennis over wet- en regelgeving en houdt hier uiteraard rekening mee in de adviezen die worden gegeven.

Waarom is trajectbegeleiding belangrijk?

Iedereen wil iets betekenen voor de maatschappij. Het doen van werk vergroot het gevoel van eigenwaarde, zorgt voor zelfvertrouwen en een dagritme. Als mensen gaan werken heeft dat vaak een gunstig effect op andere aspecten, zoals een sociaal isolement doorbreken en financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast draagt het bij aan een sneller herstel. Een trajectbegeleider ondersteunt bij het verkrijgen en/of behouden van werk en/of opleiding. Omdat elk mens anders is, is trajectbegeleiding maatwerk. Client en trajectbegeleider kijken samen naar wat nodig is. 

Onze werkwijze

Wij werken volgens de IPS-methodiek. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. (zie ook deze website)
Het betekent dat:

 • iedere cliënt die een reguliere baan wil, kan meedoen (‘zero exclusion’);
 • de arbeidswensen van de cliënt centraal staan;
 • er snel wordt gezocht naar een baan;
 • we onze cliënten zo goed en snel mogelijk met maatwerk helpen, zodat ze hun werk/opleiding kunnen blijven doen of iets vinden dat bij hen past;
 • we, in overleg met de cliënt, hierbij het persoonlijk netwerk, zoals partner/ familie betrekken.

Er zijn drie fasen die de cliënt samen met de trajectbegeleider doorloopt:

 1. Kennismaking en assessment
 2. Zoeken naar geschikte werkplek/opleiding
 3. Plaatsing en coaching op werkplek/opleiding
 • Na een uitgebreide kennismaking onderzoeken we: ‘Waar haal je voldoening uit? Waar wil je naartoe groeien? Hoe ziet jouw ideale baan of opleiding eruit? En wat ligt binnen jouw mogelijkheden?’ De trajectbegeleider stelt deze vragen om te ontdekken wat de wensen en mogelijkheden zijn van de cliënt. Deze worden vastgelegd in een trajectplan.

 • Als de trajectbegeleider weet wat de cliënt wil, gaan ze samen op zoek naar een geschikte baan of opleiding. De trajectbegeleider kan de cliënt ondersteunen, bijvoorbeeld door vacatures mee te zoeken, voor sollicitatietraining te zorgen of door te helpen bij het opstellen van een CV (Curriculum vitae) en motivatiebrief. Zo komt de cliënt steeds weer een stapje dichterbij zijn doel.

 • Als die baan/opleiding gevonden is, kijken we samen naar hoe betrokken we blijven. Want werk of een opleiding vinden is mooi, maar dat ook kunnen behouden is nog mooier. Sommige cliënten vinden het fijn dat we af en toe nog contact met ze hebben om te kijken hoe het gaat. Anderen willen dat we helpen tijdens gesprekken met de werkgever of dat we hen coachen ‘on the job’. Dat kan allemaal. Samen kijken we naar wat de cliënt nodig heeft om zijn werk zo goed mogelijk te doen.

Heb je problemen op je werk of ben je in de ziektewet? Ook hierbij kunnen we ondersteunen door de situatie te verhelderen en indien nodig samen met werkgever en/of UWV in gesprek te gaan. 

In samenspraak met de cliënt betrekken we het netwerk en stemmen we af welke ondersteuning zij kunnen bieden. Zo kan familie bijvoorbeeld ondersteunen door te helpen bij praktische zaken, maar ook door hun betrokkenheid te tonen. Werkgevers kunnen helpend zijn als ze aanpassingen doorvoeren in het takenpakket of de werkomgeving. Dat kan zoiets simpels zijn als het aantal prikkels verminderen, of een takenlijst op een zichtbare plek ophangen om te zorgen voor houvast. Kleine aanpassingen kunnen vaak al een groot verschil maken.

Ons uitgangspunt is dat we cliënten ondersteunen bij het vinden van een opleiding of betaalde baan. Soms is dat niet direct haalbaar. Ook dan kunnen we natuurlijk nog iets betekenen. We werken dan volgens de Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB). Dat wil zeggen dat we gebruikmaken van tussenstappen. De cliënt gaat dan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of komt terecht bij een werkervaringsplek. Op die manier kan aan leerpunten worden gewerkt en ervaring worden opgedaan met (vaak) als resultaat dat er alsnog naar die betaalde baan wordt doorgestroomd.

 • Ben je in zorg bij GGZ Oost Brabant en kun je ondersteuning gebruiken bij het vinden of behouden van betaald werk of je opleiding? Of heb je vragen over je uitkering? Dan kun je terecht bij de medewerkers van Trajectbegeleiding werk & opleiding. Trajectbegeleiders ondersteunen je om -tijdens je behandeling- een baan/opleiding te vinden of te behouden.

  Hoe ondersteunen we jou?
  Eerst maken we kennis en stellen we je allerlei vragen om te ontdekken wat je wensen en mogelijkheden zijn. Daarna zoeken we samen naar een geschikte baan of opleiding. Als je die baan/opleiding gevonden hebt, kijken we samen naar hoe betrokken we blijven. Jij geeft aan wat je nodig hebt om je werk/opleiding zo goed mogelijk te kunnen doen. Wil je meer weten over de manier waarop we werken? Kijk dan bij onze werkwijze.

  Wat kost trajectbegeleiding?
  De eerste acht gesprekken met een trajectbegeleider worden betaald vanuit de zorgverzekeringswet. Zijn meer gesprekken nodig? De trajectbegeleider helpt je zoeken naar mogelijkheden voor een vervolgtraject. Denk bijvoorbeeld aan financiering door het UWV, de gemeente of een werkgever.

  Aanmelden voor trajectbegeleiding?
  Wil jij meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan of er in jouw behandelteam een trajectbegeleider werkzaam is. Ben je in behandeling bij een van de andere teams, overleg dan met je behandelaar.

 • Werk vormt een belangrijk onderdeel in de herstelondersteunende zorg. Fijn werk hebben is van invloed op veel verschillende onderdelen in het leven van mensen. Het bevordert het welbevinden van de cliënt én zijn familie. Tenzij iemand niet op zijn plek zit en het werk juist voor meer stress zorgt. Uit onderzoeken blijkt dat werken veel voordelen heeft. Mensen hebben minder klachten en gaan minder vaak naar de dokter. Hierdoor zijn de zorgkosten van werkenden aanmerkelijk lager.

  Het is belangrijk dat behandelaren op tijd signaleren of trajectbegeleiding wenselijk is. In dat geval kan dit parallel aan de behandeling opgepakt worden. Als behandelaar kun je bij het opstarten en gedurende de behandeling bij je cliënt informeren naar het werk en of er problemen worden ondervonden. Signalen waarop je kunt letten zijn bijvoorbeeld of iemand in de ziektewet is (Poortwachtertraject) of contact heeft met een bedrijfsarts. Vragen die je kunt stellen, zijn onder andere hoe het werk verloopt, of het goed te doen is en of er klachten zijn. Merk je dat de cliënt het lastig vindt om de juiste balans te vinden tussen werk en privé en speelt de psychische problematiek een rol? Dan kun je aangeven dat er trajectbegeleiding beschikbaar is voor wie dat wil.

 • Psychiatrie is een vak apart en niet elk reïntegratiebedrijf heeft voldoende kennis in huis om cliënten op dat vlak goed te begeleiden. Waar wij als ‘Trajectbegeleiding werk & opleiding’ in uitblinken is onze kennis op het gebied van psychiatrische ziektebeelden en dat wij onderdeel zijn van een multidisciplinair team. Hierdoor kunnen we snel schakelen tussen de cliënt en behandelaar en de gewenste interventies bespreken en inzetten.

  Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij in staat om op alle fronten mee te denken en tot de beste oplossing te komen. Daar waar nodig haken wij gespecialiseerde collega’s aan. Denk bijvoorbeeld aan iemand met het specialisme autisme, die een werkgever tips kan geven om de werkomgeving prikkelarm te maken. Kleine ingrepen kunnen soms al een wereld van verschil vormen.

  Wij gaan graag in gesprek met netwerkpartners om cliënten van GGZ Oost Brabant zo snel mogelijk een passende baan te bezorgen. Daar houdt onze betrokkenheid niet op. Wij stellen ook alles in het werk om ervoor te zorgen dat deze baan wordt behouden.

  Wij delen onze deskundigheid graag en staan klaar om vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Meer weten over de financieringsmogelijkheden? Neem dan contact op met Marjon Donkers (coördinator).

Meer informatie

Lees ook onze folder

Contact

Coördinator:
Marjon Donkers
088 - 846 24 11
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.